Skip to content

Gouwe ouwe pindarotsjes

Door geen pinda’s maar noten te kiezen, krijg je een heerlijk rotsje met veel minder ontstekingsbevorderende eigenschappen. Pinda’s zijn namelijk erg rijk aan omega 6 en dat werkt bij een overmaat ontstekingsbevorderend.

Bloedsuikerspiegel, Ontstekingsremmend

Bereiding

Breek de 2 blokken chocola in grove stukken en laat ze au bain-marie smelten. Doe 50 gram noten in een foodprocessor en maal die heel fijn. De andere 50 gram maal je vervolgens grof. Als de chocolade gesmolten is, doe je de noten en de rest van de ingrediënten erdoor. Proef even en voeg eventueel een beetje rasp, kaneel of gember toe. Maak er 16 tot 20 rotsjes van met behulp van 2 lepels. Laat ze afkoelen (niet in de koelkast).

Ingrediënten

  • 100 gram biologische chocolade 85%*
  • 100 gram biologische chocolade 72%*
  • 100 gram gemengde/ongebrande noten
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/3 theelepel gemalen gember
  • rasp van een halve biologische sinaasappel
  • sap van 1 biologische sinaasappel

* Heb je rauwe cacao in huis? Gebruik die dan vooral. Veel van de beschermende stoffen in cacao gaan verloren tijdens het productieproces.1 Door rauwe cacao te gebruiken, heb je de grootste kans op een hoge hoeveelheid beschermende stoffen (flavanolen).

Waarom zou je zelf pindarotsjes maken?

Omdat je er dan een gezonde twist aan kunt geven:

  • Chocolade 85% staat als supergezond te boek, vanwege het hoge cacao­gehalte. Maar veel mensen vinden dit te bitter en kiezen daarom voor melkchocolade. Helaas heeft dat geen enkel positief effect op je gezondheid. Door de pure chocola op deze manier te gebruiken, smaakt het een stuk minder bitter en kun je toch van de gezonde effecten genieten. Vooral de flavanolen in cacao (slechts bij een klein beetje chocolade per dag) dragen bij aan verlaging van de bloeddruk, verbetering van de conditie van de vaatwanden en het lijkt een positieve uitwerking te hebben op je stemming, leer- en denkvermogen.
  • Door geen pinda’s maar noten te kiezen, krijg je een heerlijk rotsje met veel minder ontstekingsbevorderende eigenschappen. Pinda’s zijn namelijk erg rijk aan omega 6 en dat werkt bij een overmaat ontstekingsbevorderend. Noten bevatten juist een aanzienlijk deel omega 9. Een keertje pinda’s eten is uiteraard geen enkel probleem (tenzij je een streng anti-ontstekingsdieet volgt).
  • Als je naar het etiket van een willekeurig pindarotsje uit de supermarkt kijkt, dan vermijd je heel wat ‘energie-slurpende’ ingrediënten door ze zelf te maken.
  • Met de citrusrasp, kaneel en gember in dit recept voeg je ook nog eens een prachtige hoeveelheid beschermende stoffen toe aan je ‘pindarotsjes’.

TIP

Kun jij vaak niet meer stoppen als je eenmaal een stukje chocola hebt gegeten? Pure cacao stilt de honger wel, melk­chocolade niet.

ETIKET PINDAROTSJES

MELKCHOCOLADE [40%, bestaat uit: suiker, cacaoboter, cacaomassa, MAGERE MELKPOEDER, MELKVET, emulgator (SOJALECITHINE)], suiker, PINDA’S (14%), glucosestroop, water, plantaardige vetten (palm, kokos), MAGERE MELKPOEDER, maltodextrine, zout, natuurlijk aroma, emulgator (SOJALECITHINE), Melkchocolade: ten minste 29,5% cacaobestanddelen. Kan sporen bevatten van noten.

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.