Glutenvrije mueslikoeken

Door de muesli op deze manier te gebruiken, zeker in combinatie met de verwarmende speculaaskruiden, kun je je muesli als ontbijt gebruiken zonder je spijsvertering en energie uit te putten.

Bereiding

Doe 150 gram van de havermuesli in een foodprocessor en maal het helemaal fijn. Was de peren, haal het klokhuis eruit en pureer deze ook (als je niet-biologische peren gebruikt schil je ze liever eerst). Doe de gepureerde peren, de rest van de havermuesli en de andere ingrediënten bij de gemalen muesli. Proef even en voeg eventueel nog een klein beetje kokosbloesemsuiker toe. Laat even 10 minuten staan en verdeel het mengsel dan in 8-12 bolletjes op bakpapier. Druk ze plat (als je egaal ronde koekjes wilt gebruik je liever een rond uitsteekvormpje). Bestrooi met wat muesli, wat kasha of een paar bessen. Druk het even aan. Zet ze ca. 40 minuten in een voorverwarmde oven op maximaal 100 graden (zit er geen lijnzaad in je muesli dan kun je de oven prima op 150 graden zetten, haal ze er dan na een half uur uit).

Ingrediënten

 • 200 gram PUUR Rineke Havermuesli
 • 2 rijpe biologische peren* (ca. 400-450 gram)
 • 2 a 3 volle theelepels speculaaskruiden

* Je kunt als variatie 2 biologische sinaasappelen gebruiken + de rasp van eentje. Maar je kunt ook eindeloos experimenteren met een mix van geweekte/gepureerde vijgen, cranberries, goji bessen, een paar dadels etc. Kijk gewoon wat je in huis hebt.

 • 50 gram boekweit meel**
 • 2 volle eetlepels gedroogde cranberries of goji bessen
 • evt. nog 10-15 gram kokosbloesemsuiker
 • ter garnering nog wat havermuesli, kasha, anijszaad en/of een paar goji bessen of cranberries

** zijn extra vezels voor jou belangrijk: gebruik dan eens 50 gram kokosmeel. Of voor een hele stevige (en mineraalrijke) koek: 2 theelepels agar agar.

Gezondheidstips

Tips:

 • Veel mensen ontbijten met muesli en yoghurt. Zeker in de winter is dit voor menige spijsvertering een beetje te koud als ontbijt. Ook voor mensen met weinig energie is yoghurt met muesli niet altijd een optimale keuze. Door de muesli op deze manier te gebruiken, zeker in combinatie met de verwarmende speculaaskruiden, kun je toch je muesli als ontbijt gebruiken zonder je spijsvertering en energie uit te putten.
 • Voeg eventueel een paar eetlepels geweekte/gepureerde Goji bessen toe. Je koeken krijgen dan een prachtige oranje kleur. Maar je voegt ook een zeer waardevolle bron van zexanthine toe. Er is tot nu toe geen rijkere bron van zeaxanthine ontdekt dan een gojibes. Een belangrijke antioxidant, vooral voor je ogen(1)(2).
 • De combinatie van fruit met haver is niet voor iedereen een geschikt ontbijt. Voor een deel van de mensen geldt dat fruit in combinatie met andere voedingsmiddelen niet goed valt. 
 • Voor mensen met coeliakie is muesli met het glutenvrije logo een must. Mensen die enkel een gevoeligheid voor gluten hebben verdragen meestal deze PUUR Rineke Havermuesli glutenvrij prima.

(1)http://www.foodlog.nl/artikel/gojibes-is-wel-een-superfood/allcomments/

(2)'Xanthophyll (lutein, zeaxanthin) content in fruits, vegetables and corn and egg products', in Journal of Food Composition and Analysis, (5) 22 (2009), 9-15