Skip to content

Glutenvrije kruidnoten

Zelf maken geeft je de gelegenheid om een scala aan gezonde voedingsstoffen toe te voegen.

Bereiding

Alle ingrediënten mengen en even proeven. De zoetekauwen willen misschien er nog iets meer kokosbloesemsuiker doorheen mengen. Rol er 40-50 ronde bolletjes van en druk de onderkant even plat op een bakplaat met bakpapier. Zet ze een 40-50 minuten* in een voorverwarmde oven op 140 graden en laat ze afkoelen. Wel af en toe even testen: elke oven heeft zijn eigen ‘gebruiksaanwijzing’. Als je ze niet krokant wilt haal je ze na ca. 25-30 minuten weer uit de oven.

* Ik haal ze na een half uur altijd uit de oven en laat ze knapperig worden in de droogoven (op 68 graden) Scheelt veel energie en ik vind iets in de droogoven ‘crispy’ laten worden handig omdat je geen kans op verbranding hebt. En daardoor ook minder risico op AGEs hebt.

Ingrediënten

  • 125 gram haver-, hazelnoten- of amandelmeel (of een combi) Of: 125 gram van deze Westerwoldse haver/boekweitmeelmix.
  • 80 gram kastanjemeel
  • kwart theelepel Keltisch zeezout
  • 5 theelepels speculaaskruiden
  • eventueel 1 theelepel kardemom of gemalen anijs
  • 15-20 gram oersuiker
  • evt. 1 theelepel gemalen vanille
  • 80 gram gesmolten roomboter, ghee of extra virgin kokosolie
  • 50 ml haver-, amandeldrink of water
  • evt. ½ theelepel natrium bicarbonaat

* Let op; dan zou het sporen van gluten kunnen bevatten. Dus niet geschikt voor mensen met coeliakie.

Gezondheidstips

Gezien de stoffen in speculaas zouden speculaasjes en kruid- of pepernoten een goede bron van antioxidanten kunnen zijn. Speculaaskruiden bevatten namelijk een mix van antioxidanten zoals kaneel, nootmuskaat (of foelie), kruidnagel, kardemom, gember en vaak nog peper, koriander en anijs. Echter, gekochte speculaasjes en kruid- en pepernoten zitten veelal overvol transvetten, gluten, glucose-fructosesiroop en witte bloem. Zelf maken geeft je de gelegenheid om een scala aan gezonde voedingsstoffen toe te voegen. En om baas in eigen buik te worden wat betreft de hoeveelheid suiker.

Deze pepernoten zijn lang niet zo zoet als degene die je koopt. Ze bevatten slechts 11 gram suiker (waarvan  7 uit natuurlijke uit kastanjemeel en de haver/boekweit) dan die uit de winkel. Vaak zitten die tussen de 25 en 40 gram suiker per 100 gram. (en in strooigoed zelfs vaak 50 gram) Zoveel snelle koolhydraten kunnen je maken en breken. Wat een pieken en dalen creëer je met pepernoten met zoveel suikers. Blijf daar maar eens weer af als Sinterklaas voorbij is. Met de kruidnoten uit dit recept zal dat zo’n vaart niet lopen. En wen je je smaakpapillen mooi een beetje af van zoveel suikers. En dat is wel mooi, want voor je het weet staan de suikerrijke kerstdagen weer voor de deur.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.