Glutenvrij Pompoenbrood

Glutenvrij Pompoenbrood

Herfst-carotenen voor een stabiele energie, stemming en bloedsuiker.

Bereiding

Voorbereiding

Zet de fenegriekzaden minimaal 4 uur van tevoren in de week. Gooi daarna het weekwater weg en spoel de zaden goed af onder stromend water (anders 2 eetlepels gemalen fenegriek*, niet voorweken dan). Zet vervolgens de havergrutten minimaal een half uur van tevoren in de week en gooi daarna het weekwater weg. Verwijder de schil en de pitten van de pompoen. Snijd deze in stukken en pureer het in de foodprocessor/keukenmachine. Raspen kan uiteraard ook.

*Gemalen fenegriek kan een iets bittere smaak aan een gerecht geven als je het mee verhit. fenegriekzaden hebben deze eigenschap niet.

Brood maken

Doe alle ingrediënten in een grote kom en meng het met een mixer met deeghaken tot een homogene massa. Verdeel het broodmengsel over 2 broodbakblikken (wel invetten of bakpapier gebruiken) en zet ze een uur in een voorverwarmde oven op 140 graden. Laat goed afkoelen en zet ze daarna in de koelkast of vries er eentje in.

Ingrediënten

  • 250 gram havergrutten
  • 4-5 volle eetlepels gewelde fenegriek zaden
  • 600 gram pompoen (of deels vervangen door wortel of zoete aardappel)
  • 100 gram gemalen noten of pitten (of ook erg lekker voor de smeuiigheid: zonnebloempitten-of pompoenpit proteine of anders zeer fijn gemalen zonnebloempitten
  • 2 flinke theelepels curcuma
  • 1 flinke eetlepel kaneel
  • 175 gram boekweit
  • 150 gram havermeel
  • 10 gram keltisch zeezout
  • 2-3 eetlepels biologische fair trade rode palm olie*
  • 75 ml water
  • 25 gram psyllium vezels

*Olijfolie is ook prima als je geen biologische/fairtrade palmolie hebt.

Gezondheidstips

Minder daglicht betekent ook minder serotonine aanmaak. Serotonine is het stofje dat voor een gezonde darmperistaltiek zorgt, voor een gezonde slaap, voor een blije, opgewekte en stabiele stemming. Om ons tekort aan serotonine te compenseren gaan we meestal hunkeren naar snelle koolhydraten als brood en koekjes. Dat brengt dan helaas onze bloedsuiker (en daarmee vaak ook onze stemming en energie) flink uit balans. En door schommelingen in onze bloedsuikerspiegel krijgen we een verlaging van serotonine… dus nog meer hang naar brood/koekjes/zoet etc.