Skip to content

Glutenvrij en eiwitrijk courgette brood

Door eiwitten aan je brood toe te voegen, voorkom je dat je bloedsuikerspiegel snel piekt en daalt. Zeker als je, zoals in dit brood, haver-, quinoa of boekweit gebruikt als basis.

Bereiding

Pompoenpitten en komijnzaad in een koekenpan op een heel zacht vuurtje roosteren. De aardappelen schillen, de courgette wassen, zaadlijsten verwijderen (lekker in een soepje) en in een foodprocessor fijn maken. De aardappel moet echt fijn, de courgette mag iets grover blijven. Ca. 2/3 van de pompoenpitten/zaden plus alle andere ingrediënten erbij doen en tot een homogene massa kneden met een mixer met deeghaken. Proef het even en voeg eventueel naar eigen smaak nog iets van de ingrediënten toe. Verdeel het mengsel over 2 ingevette broodbakvormen (of doe er bakpapier in), druk stevig aan en verdeel de rest van de pompoenpitten/zaden over het brood. Deze ook stevig aandrukken. Zet het brood 50-55 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Goed af laten koelen, uit de vorm halen en dan in de koelkast zetten. Lauwwarm serveren is ook erg lekker, maar dan is het brood nog niet stevig. Dit brood rijst niet! Er zitten immers geen gluten in.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel gemalen komijn*
  • ca. 150 gram pompoenpitten
  • 1 eetlepel komijn heel *
  • 10 gram Keltisch zeezout
  • 250 gram havergrutten of quinoa vlokken
  • 150 gram boekweitmeel (of speltbloem)**
  • 150 gram havermeel
  • ca. 60 gram pompoenpitproteine of zeer fijn (tot meel) gemalen pompoenpitten
  • 1 eetlepel zeesla
  • 500-550 gram courgette of pompoen
  • 200 gram geraspte aardappel (of gekookte & afgekoelde haver- of gerstkorrels)
  • 1 a 2 eetlepels olijfolie
  • 1 a 2 eetlepels pompoenpit olie***
  • evt. 1 uitgeperste teen knoflook
  • eventueel nog een scheutje water als het deeg te droog is

* Je kunt natuurlijk ook voor mediterrane, Provençaalse of tuinkruiden kiezen. En uiteraard kun je ook voor alleen gemalen of hele komijn kiezen. Of voeg een theelepel zeer fijne rozemarijn toe. Doe wat je lekker lijkt!

** Je kunt ook kiezen voor een deel speltbloem: dan is je brood niet meer glutenvrij, maar hij rijst wel iets beter. Let op dat je dan wel iets van gist toevoegt.

*** Uiteraard kun je ook voor alleen olijfolie kiezen. Met alleen olijfolie zal je brood ook wat minder groen lijken.

Gezondheidstips

  • Door eiwitten aan je brood toe te voegen, voorkom je dat je bloedsuikerspiegel snel piekt en daalt. Zeker als je, zoals in dit brood, haver-, quinoa of boekweit gebruikt als basis. Veel glutenvrije kant-en-klare producten bestaan uit snelle koolhydraten die je bloedsuikerspiegel flink uit balans kunnen brengen. Ook dit brood is glutenvrij, een weldaad voor menige darm!
  • Beleg? Eigenlijk jammer om beleg op een dergelijk brood te doen. Alleen wat roomboter is al prima. Voordeel van brood zonder beleg: veel van ons beleg bevat flink wat Omega 6 vetzuren (denk aan kaas, vleeswaren van dieren uit de bio-industrie, spreads, kant-en-klaar met zonnebloemolie etc.). Deze werken ontstekings-bevorderend bij de overmaat in het gemiddelde Westerse voedingspatroon. En aangezien zo’n 90% van al onze ziektes met ontstekingen te maken hebben lijkt minderen met Omega 6 vetzuren een wijs besluit.

Klik hier voor informatie over het pompoenpit proteine >

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.