Skip to content

Gevulde bolcourgette

Lekker als lunch met een soepje maar ook als hoofdgerecht met bijvoorbeeld gefrituurde aardperen.

Bereiding

Snijd het kapje van de courgette eraf en hol hem voorzichtig uit met een lepel. Het vruchtvlees even apart houden en het bijvoorbeeld in een soep verwerken. Snijd de groentes heel fijn of haksel ze grof in een foodprocessor. Verdeel de groentes en quinoa over de 4 bolcourgettes. Klop de eieren luchtig en meng de zeesla, olie en je kruidenmix erdoor. Maak op smaak met peper en zout. Zet ze 45 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Prik voor de zekerheid op het laatst even met een cocktailprikker in zowel het eimengsel als de buitenkant van de courgette of het gaar is. Garneer eventueel nog met een stukje tomaat, een toefje groene kruiden of wat kiemen. Aan tafel kan men desgewenst nog wat extra peper en zout toevoegen.

Ingrediënten

 • 4 bolcourgettes (je kunt uiteraard ook kiezen voor twee gewone courgette en die halveren)
 • ca. 250 gram zeer fijngesneden seizoensgroentes (in elk geval wat ui en verder wat je lekker vindt of in huis hebt)
 • 4 eetlepels ongekookte quinoa
 • 6 eieren*
 • 2 eetlepels zeesla
 • flinke scheut olijfolie
 • 1 a 2 tenen knoflook
 • 3 volle eetlepels Nasi kruiden mix**
 • Op smaak maken met peper en zout*** uit de molen

 

 

* Maar je kunt het ook vullen met een lekker gekruid gehakt/lupine-, naturel quorn- of tempé mengsel met groenten.

** Afhankelijk van je smaak en de groentes die je gebruikt kun je ook een geheel andere smaak creatie creëren (bijvoorbeeld met de PUUR Rineke Mediterrane mixPUUR Rineke Tuinkruiden mixPUUR Rineke Curry relax mix of 1.5 -2 eetlepels van de PUUR Rineke Rijst- en curry mix).

*** Zoveel mensen, zoveel smaken. Ik zet altijd een potje zeekraalzilt op tafel zodat iedereen naar hartenlust zijn/haar gerecht op een gezonde manier wat zilter kan maken. Je hebt er maar heel weinig van nodig.

Gezondheidstips

Ik vind het altijd leuk om (ook al wil de een vegetarisch/veganistisch en de ander juist vlees en weer iemand anders glutenvrij) dat je toch een basis recept op tafel kunt zetten, waardoor het lijkt alsof iedereen hetzelfde gerecht heeft. Daarom maak ik regelmatig deze gevulde bolcourgette; of je deze nu met vlees, quorn, ei of alleen met (seizoen) groentes maakt: je kunt er alle kanten mee op. Ik varieer heel vaak met de kruiden en specerijen zodat je ook hiermee nog eindeloos kunt variëren. Ook een mooi recept om ruim van tevoren te maken en alleen nog in de oven te verwarmen. Lekker ontspannend!

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.