Skip to content

Gerstvlokken koekjes

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een kom en smelt de boter au bain-marie. Laat het deeg afkoelen. Proef even of je nog iets wilt toevoegen. Zo niet, draai er dan met je handen of met een kleine ijsbolletjeslepel bolletjes van (van ca. 25-30 gram) die je op een bakplaat met bakpapier legt. Druk ze plat met je hand. Met hetzelfde gemak kun je er natuurlijk ook vierkante koekjes van maken zoals op de foto. Zet de koekjes in een voorverwarmde oven op 140 graden en bak ze in 20-25 minuten (afhankelijk van hoe groot/dik je ze hebt gemaakt, bak je ze eventueel iets langer of korter). Goed af laten koelen op een rooster en luchtdicht in een trommel bewaren.

Geen zin om zelf te bakken? Gelukkig zijn er bakkers in Nederland die de oude granen weer omarmen. Zoals ambachtelijke bio-bakkerij Driekant in Zutphen die een bijna identiek koekje zoals in dit recept, maar ook crackers
en andere producten van oergranen (en heel weinig suiker) op de markt brengt. Zie www.driekant.nl/vitalevoeding of klik direct op Gerstkoekjes. Of klik op hun aanbieding van koekjes + crackers.

Ingrediënten

Voor circa 15 koekjes
 • 150 gram gerstvlokken
 • 80 gram haver/boekweitmeel gelijke delen*
 • 50 gram zonnebloempitten
 • 80 gram gesmolten roomboter, ghee of kokosolie
 • 20-25 gram oerzoet, anders kokosbloesemsuiker
 • ca. 50 ml water
 • snufje zout

*nog lekkerder is het om deels voor kastanjemeel kiezen.(bijvoorbeeld 30 gram en 50 gram meel) Dan worden je koekjes iets zoeter.

 • Naar hartenlust wat je nog lekker vindt: paar druppels stevia, citroen- ofsinaasappelrasp, kaneel, vanille, koek- of speculaaskruiden.
 • Eventueel nog 5-10 gram psyllium voor wat extra vezels en stevigheid.

Gezondheidstips

Ik maakte dit koekje omdat ik een artikel las over de nog steeds groeiende groep diabeten. Wat zijn er toch ongelooflijk weinig tussendoortjes en ontbijtjes die je bloedsuikerspiegel NIET ontregelen. Zo kwam ik ook op gerstvlokken uit (en ook omdat het hier volop verbouwd wordt en ik het een prachtig gewas vindt. Zie mijn artikel erover) Ik had havermout kunnen gebruiken maar koos toch voor gerst:

 • Gerst heeft een nog lagere Glycemische Lading dan Haver. Ideaal voor iedereen maar zeker voor diabeten.
 • Haver is inmiddels zo trendy dat ik steeds meer mensen hoor zeggen dat hun darmen niet meer zo goed op haver reageren. Haver wordt inmiddels inderdaad in heel erg veel gerechten gebruikt. En variatie is met stip op 1 de belangrijkste voorwaarde voor gezonde darmen. Zie mijn artikel de divertarier en Disbalans in je darmen.  Ook al staat iets als heel gezond te boek, zoals haver, het blijft de kunst om dagelijks te variëren.
 • Bovendien bevat gerst nog meer betaglucanen dan haver. En dat is mooi! Beta glucanen hebben zowel cholesterol- bloedsuikerspiegel-, insuline verbeterende eigenschappen. Ze dragen bij aan een gezond darmmilieu en zodoende ook aan gezonde darmslijmvliezen. Zie verder het artikel over gerst en mijn artikel ‘Een optimaal werkend immuunsysteem, je beste vriend’. 
 • Als je de voedingsmiddelen met veel betaglucanen in volgorde van veel naar minder betaglucanen per 100 gram zou rangschikken dan zou gerst op de eerste plaats staan, gevolgd door haver, sorghum, rogge, mais, triticale, tarwe en rijst.

Hoe het suikergehalte verminderen?

Ik berekende dit koekje wat betreft voedingswaarde. Vergeleken met niet eens de zoetste bio-koekjes uit de winkel (die in veel gevallen toch zo’n 30-40% suikers bevatten, zie mijn blog ‘Nodig je darmbacteriën ook uit als je een tussendoortje eet’) bevat dit koekje uitzonderlijk weinig suikers. Dit koekje bevat, met deze ingrediënten slechts 8.2 gram suiker per 100 gram (= 2 suikerklontjes per 100 gram) Koekjes met zo weinig suiker zul je niet vaak eten. Gemiddeld bevatten de koekjes die je koopt zo tussen de 20 en 50 gram suiker per 100 gram, dus tussen de 5 en 10 suikerklontjes. Voor de zoetekauwen zal dit koekje dus lang niet zoet genoeg zijn. Maar het is wel een mooie manier om je smaakpapillen te wennen aan minder zoet. Want daar zit het grote geheim: als we met ons allen weer minder zoet gaan eten dan vinden we uiteindelijk een ontbijtkoek met 40 gram suiker niet eens meer lekker. Laat smaakpapillen 3 weken minder zoet proeven en je zult ervaren dat dit zo werkt. Door geleidelijk aan de suikers in je eten te verminderen zul je ervaren dat je minder ‘craving’ naar suiker krijgt. En dat is een prachtige ontwikkeling.

Waarom oerzoet?
Is het ongeraffineerde gedroogde sap van suikerriet. Het wordt door verdamping verkregen, zonder verdere bewerkingen. Dat betekent dat het alle voedingsstoffen zoals mineralen, sporenelementen en zelfs nog wat polyfenolen en vitamines bevat. Omdat veel van ons voedsel inmiddels geraffineerd is en/of door bodemverarming minder voedingsstoffen bevat is het belangrijk dat we zoveel mogelijk mineralen wél binnenkrijgen. In onderzoek bleek oerzoet zelfs wat bijzondere voedingsstoffen als selenium te bevatten (1) (2)Waar we vaak niet bij stilstaan als we eten: alle voedingsstoffen moeten aanwezig zijn om suikers, andere koolhydraten, vetten en eiwitten beschikbaar te maken voor gebruik in ons lichaam. Onze hersenen bijvoorbeeld hebben glucose nodig maar dat heeft alle vitamines, mineralen, sporenelementen, vitamines en polyfenolen nodig om werkelijk tot hersenbrandstof te kunnen functioneren. Ook rietsuiker bevat nog sporen van mineralen en sporenelementen door de aanwezigheid van nog wat melasse erin (die het ook de bruine kleur geeft) Het enige verschil tussen oerzoet en rietsuiker is eigenlijk het verwerkingsproces: oerzoet heeft veel minder bewerking/raffinage ondergaan waardoor het simpelweg nog meer voedingsstoffen, ook polyfenolen, bevat (1)(2) De smaak is ook anders dan van rietsuiker of geraffineerde suiker: het heeft iets weg van karamel.

Waarom minder suiker?
Van één voedingsmiddel kun je nooit zeggen of het gezond of ongezond is. Dat hangt helemaal af van de hoeveelheid die we ervan eten, onze leefstijl etc. Toch zou het raadzaam zijn als iedereen bewust wordt over het gebruik van suiker: Gemiddeld eten volwassenen nu 99 suikerklontjes per week en kinderen circa 127. Daarom zitten ze vaak al begin juli aan hun ‘suikertaks’ voor dat jaar.(4) Er zijn steeds meer mensen die het advies krijgen om veel minder suiker te eten (van bijvoorbeeld hun specialist omdat ze op weg zijn naar diabetes. Ruim 1 miljoen Nederlanders verkeren in een voorstadium van diabetes) (5)(6) maar ook mensen die gewoon minder suiker willen eten. Of hun jonge kinderen niet met zoveel toegevoegde suikers willen laten opgroeien.

Voedingswaarde per 100 gram:
Energie (KJ) 1657 KJ / (Kcal) 395.77 Kcal
Eiwit 6.7 g
Koolhydraten 42 g, waarvan suikers 8,2 gram
Vetten 20 g, waarvan verzadigd 10 g
Voedingsvezels 6 g
Zout 0.63 g

 

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC75007…
(2) Suikers en zoetstoffen. Dr. Geert Verhelst
(3) https://www.diabetesfonds.nl/over-eten/veelgesteld…
(4) https://www.foodwatch.org/nl/current-nieuws/2022/s… kinderen-eten-twee-keer-zoveel-suiker-als-aanbevolen/
(5) https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabete… cijfers
(6) https://www.diabetesfonds.nl/over-eten/minder-suik…

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.