Skip to content

Gepickelde Cole Slaw

Gepickelde Cole Slaw met een kefir mosterd dressing

Bereiding

Pickle versie:

Verwijder eventueel de buitenste bladeren en snijd de kool (meerdere kleuren zoals witte, rode en palmkool zijn het mooist) en schaaf de met de mandoline heel dun. Schil ook de wortel en snijd ook deze heel dun. Met een goed mes heel dun snijden kan uiteraard ook als je geen mandoline hebt. Doe de groente in een kom en doe er 12 gram zeezout bij.(of misschien duidelijker: gebruik altijd 2% zeezout van het groentegewicht) Meng alles met schone handen goed door elkaar. Voeg 2 eetlepels witte balsamico- of appelazijn toe. Doe alles in de pickle (pers), doe de deksel erop en laat het ca. 24-36 uur staan onder druk staan. Vaak moet je na een tijdje de pers nog even weer aandraaien. Laat na deze bereidingstijd de pickle uitlekken in een vergiet. Doe er een een theelepel zeesla (truffelwier) door en meng in een kommetje de kefir met de honingmosterd. Voeg eventueel nog wat peper toe.

Maar je snapt vast wel; met zo’n basispickle kun je echt alle kanten op qua smaken. Voeg eventueel een appel toe, of wat citroen of sinaasappel rasp. Of voeg er wat kruiden of specerijen aan toe. Overheerlijk en gezond.

Meer pickle inspiratie? Peter van Berckel schreef er het prachtige boek Tsukémono over. Heb je geen pickle? Via Peter kun je ook een pickle(pers) aanschaffen. Ze zijn er in allerlei maten en materialen.

Blancheer versie:

Geen pickle pers? Of wil je het vandaag nog eten? Blancheer de groenten dan heel even (dan niet de 2% zout toevoegen) en spoel af onder koud water. Laat goed uitlekken en maak de salade verder op smaak met de ingrediënten zoals beschreven. Of volg natuurlijk volop je eigen creativiteit.

Ingrediënten

  • 500 gram witte kool* (maar meerdere kleuren kool is ook erg mooi om te zien)
  • 100 gram winterwortel
  • 2 eetlepels witte balsamico- of appelazijn
  • * wil je een veel zachtere bite, kies dan voor spitskool
  • zeezout (standaard gebruik je 2% zeezout van het groentegewicht)
  • 75 gram rauwmelkse hangop, kwark of kokosyoghurt
  • ca. 25 gram honingmosterd
  • eventueel 1 theelepel zeesla (truffelwier) of bijvoorbeeld nori crinkles
  • groene kruiden ter garnering (bieslook, venkel- of dilleloof, wat pepermuntblad of wat je maar lekker vindt
  • eventueel een paar draaien peper uit de molen en een teentje knoflook

Gezondheidstips

Een gezonde darm vormt dé bodem onder je gezondheid. Of je het nu hebt over een goede slaap, een prettige stemming, stressreductie, een gezond cholesterol, stabiele hormonen of bruisen van energie. Op een goede, goedkope en lekkere manier voor je darmflora zorgen, is daarmee met stip op één de beste investering in je gezondheid. Je pakt dan je gezondheid immers in de kern aan. Van oude geneesheren leerden we dit: “De darm is de wortel van de plant mens; hoe gezonder de wortel, des te gezonder de mens”.

De basis van je gezondheid een zetje in de goede richting geven, kan ook zonder dure pillen, poeders, drankjes of superfoods. Aan de primaire ‘levensbehoefte’ van jouw darmbacteriën kun je namelijk vrij eenvoudig voldoen: volop vers voedsel, vezels en gefermenteerd voedsel (een pickle is geen klassieke fermentatie maar de ‘fastfood’ variant ervan) zoals in dit recept de rauwmelkse hangop en de gepickelde groenten zijn dus zeer eenvoudige manieren om een stevige basis voor je gezondheid te leggen. Het is eigenlijk kant-en-klare probiotica, Wat ‘voor het leven’ betekent. Gefermenteerde producten bevatten namelijk gezonde micro-organismen die jouw gezonde darmflora ondersteunen. Dus of je nu met je hormonen aan de slag wilt, met je brein of met je vitaliteit: de basis ligt in de darm.

Steeds meer onderzoeken laten zien dat bepaalde bacteriën(juist degene die zo gebaat zijn bij groentevezels) een flinke vinger in de pap hebben bij de aanmaak van stress remmende stoffen. Als je gezond voedsel op voorraad hebt, is gezond eten een fluitje van eencent. Ook of juist in tijden van grote drukte als jouw darmbacteriën extra ondersteuning nodig hebben.  Zie mijn artikel weet wat je eet bij chronische stres.  Deze pickle kost even tijd om te snijden en in de pickle te doen maar daarna doet de tijd zijn werk.

Goed voor je portemonnee bovendien als je kiest voor seizoensgroenten. Klik hier voor het overzicht zodat je kunt zien welke groenten in welke maand uit de volle grond/koude kas komen. In het voorjaar heb ik altijd erg veel zin in rauw voedsel. Maar er is dan nog niet zoveel aan saladeblaadjes. Kolen zijn er wel volop: door een dergelijke pickle kun je dan toch een overheerlijke salade op tafel zetten.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.