Feestelijke broodjes met een vleugje zoet
of een eigengemaakte Kerst- of Paasstol…
Bereiding
Doe alle ingrediënten, in de volgorde waarin ze hierboven vermeld staan, in de broodbakmachine* en zet het kneed- en rijsprogramma in werking**. Laat het 10-12 uur in de broodbakmachine staan, doe het dan in een bakvorm (of maak er 20 kleine bolletjes van op een bakplaat) en zet het in een op 150 graden voorverwarmde oven. Bak het brood 55 minuten of als je er bolletjes van maakt ongeveer 35 minuten. Besmeer het brood met extra virgin kokosolie of met roomboter en serveer het eventueel lauwwarm. Beleg kun je uitsparen want de smaak is zo ook verrukkelijk.
Amandelspijs (optioneel)
Als je er een ‘echte’ kerststol met spijs van wilt maken, maak dan je eigen (h)eerlijke amandelspijs. De ingrediënten voor amandelspijs tref je hieronder***.
* Zonder broodbakmachine kun je dit ook prima maken met een mixer met deeghaken. Begin dan juist met alle droge ingrediënten goed door elkaar te mengen. Als je het deeg goed gemengd hebt, doe je er een theedoek over en zet je het op een warme plek (kamertemperatuur) weg. Kneed het na een half uur nogmaals en laat het dan verder rijzen. Laat het vervolgens 8-12 uur rijzen op deze warme plek.
** Als je broodbakmachine geen programma heeft, zet je gewoon na 1,5 uur het apparaat uit. Zet het dan weg op kamertemperatuur om het te laten rijzen. Als je de gluten en het fytinezuur zoveel mogelijk onschadelijk wilt maken kun je het brood minimaal 8-12 uur laten rijzen. Zo wordt brood een stuk beter verteerbaar voor de mens.
*** Nog lekkerder maken? Maak je amandelspijs dan een paar dagen van tevoren om de smaken goed tot hun recht te laten komen. Meng vlak voor je het verwerkt het ei erdoor.
Ingrediënten
- 420 ml warme amandel-, haver- of rijstmelk
- 1 flinke scheut olijfolie (of nog lekkerder: 2 eetlepels extra virgin kokosolie)
- 1 pak (500 gram) speltmeel volkoren, liefst biologisch (dynamisch) *
- 50-75 gram gedroogde abrikozen/vijgen/appeltjes, in hele kleine stukjes gesneden
- 8-10 gram anijszaad
- 5 gram gemalen kaneel*
- 2 gram gemalen kardemom*
- 75 gram gehakte, wat zoete noten zoals cashew-, of pistachenoten
- 75 gram zonnebloempitten (maal ze eventueel ot meel in een foodprocessor)
- 7.5 gram zout
- 7 gram (zuurdesem) gist
*deze mix van speltmeel met specerijen, pitten en appeltjes is ook kant en klaar te koop (voor 2 broden) bij Mole ’t Lam
Amandelspijs (optioneel)
- 200 gram amandelmeel
- een snufje zout
- een scheutje citroensap
- een scheutje water
- 3 eetlepels honing (of zoeten met stevia druppels)
- eventueel de rasp van een halve biologische citroen
- 1 ei, deze kneed je er vlak voor verwerking door
Gezondheidstips
Door haver-, amandel of rijstmelk te gebruiken krijg je, in combinatie met de andere ingrediënten, een zoetere smaak aan je brood. Juist op feestdagen is dit een ideaal broodje. Of je het nu maakt met of zonder spijs; het is een verrukkelijk brood met heel wat positieve eigenschappen:
- Door de kaneel, het speltmeel, de noten, de olie, en de zonnebloempitten heeft het veel minder effect op je bloedsuikerspiegel. En dat is pure winst als we stabiele energie, een gezond gewicht en een stabiele stemming nastreven.
- Door het brood zo lang te laten rijzen wordt het fytinezuur en het grootste deel van de gluten afgebroken: ook weer winst, omdat je daardoor veel meer voedingsstoffen uit het brood kunt opnemen. Bovendien kunnen mensen met een gluten-intolerantie in veel gevallen zo toch van een dergelijk feestbrood genieten.
- Lekker ontbijten of lunchen zonder je bloedsuikerspiegel sterk te laten pieken en dalen is niet alleen een weldaad voor je energie, gewicht en stemming maar het zorgt ook dat we na de Paasdagen onze hunkering naar zoet, paaseitjes en andere lekkernijen veel beter kunnen weerstaan. Als je bij jezelf herkent dat je na de feestdagen of vakanties moeite hebt om weer terug te keren naar de ‘orde van de dag’, probeer dan eens je lekkernijen zonder geraffineerde suiker en met langzame koolhydraten te maken, zoals in dit brood. Wil je weten waarom veel van ons ‘feest-eten’ je in een vicieuze cirkel doet belanden? En hoe je uit deze cirkel kunt komen? Carola van Bemmelen schreef er een fantastisch boek over: De Gelukkige eter.
Wil je het nog wat feestelijker op een kerststol/kerstbroodje laten lijken? Strooi er dan eens inuline poeder over in plaats van poedersuiker. Inuline is een prachtig voedingsmiddel voor je gezonde darmbacteriën. Zo maak je van feestjes ook feestjes voor je darmen!
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.