Skip to content

Fantasie-van-de-kok-koek, zonder oven

Fantasie van de kok koek/bonbon

TIP: Voor een feestelijke look kun je van de noten, zaden, pitten, bessen en zuidvruchten een klein beetje achter de hand houden om de koekjes mee te garneren.

TIP: Het mooiste is om dit smeuïge koekje als dessert of na de lunch gebruiken als toetje. Ook al zijn het super volwaardige voedingsstoffen: gedroogd fruit is wel suiker. En de rest van de inhoudsstoffen bevatten ook best veel calorieën. Extra calorieën tussen de maaltijden (in de vorm van een tussendoortje) heeft een gezond mens niet nodig. ‘Dubbel bespaard’ dus als je met dit koekje zowel met de energie van je oven als jezelf rekening houdt. Als je wel voor tussendoortjes kiest, dan zou de oorspronkelijke Mediterrane manier een mooie manier zijn; zij eten maximaal 3 x per week een zoet tussendoortje.

* Je kunt zelf kiezen welke mix van pitten en zaden je gebruikt, maar gebruik in ieder geval 25-30 gram gebroken lijnzaad. Ook zaden en pitten zijn best duur. Vervang eventueel 50-70 gram van de pitten door graanvlokken.

** Kies voor de onbespoten/biologische & voor de ongezoete variant. Zie het verhaal van de dirty dozen in mijn artikel over Hormoonverstorende stoffen. Zelf gedroogd zomerfruit uit je droogoven is natuurlijk nog mooier. Zo gebruik ik regelmatig gedroogde wilde pruimen, honingbessen, braambozen of aardbeien

Bereiding:

Maal de pitten en zaden (met uitzondering van het hennep- en lijnzaad) tot meel in een keukenmachine. Doe de pruimen, abrikozen etc. in een steelpannetje met water en laat ze even opkoken. Gooi het weekwater weg, pureer ze en doe dan direct de kokosolie erbij, zodat deze kan smelten. Doe deze bij het pitten/zadenmeel en voeg dan de gehakte noten, de kleingesneden rode bessen, de kokosrasp en de citroen-, limoen- of sinaasappelrasp erbij. Meng dit geheel goed tot het een dikke, stijve pasta is geworden.* Proef even en voeg eventueel een heel klein beetje stevia toe en meng nogmaals. Doe dit in een cakeblik of verdeel het over mini-muffinbakjes of maak er een plaatkoek van tussen 2 vellen bakpapier. Rol flink aan met een deegroller. De plaatkoek is de snelste manier om deze koek te maken. Strooi eventueel de garnering erover en druk het geheel stevig aan. Laat het een paar uur opstijven in de koelkast. Snijd het dan pas in plakken, vierkanten of repen. Ik maak van dit recept altijd 28 vierkante blokjes. Het koekje blijft uiteraard smeuïg, het is immers niet gebakken.

* Je kunt er ook prima ‘bonbons’ van maken: maak er 30 balletjes van en draai deze rond. Lekker om ze nog even door de kokosrasp, zonnebloempitten of kasha te rollen.

Ingrediënten

Ingrediënten voor basisrecept:

  • 175 gram pitten en zaden (pompoenpitten, zonnebloempitten, sesam-, chia- of hennepzaad, gebroken lijnzaad of wat je maar in huis hebt)*
  • 100 gram gedroogde pruimen, vijgen, abrikozen, dadels of mango (of mengsel van een aantal soorten)
  • 50 gram extra virgin kokosolie
  • 30-50 gram gedroogde, eventueel wat kleiner gesneden gedroogde rode bessen (goji-bessen, cranberries of kersen**)
  • 50 gram noten naar keuze (grof gehakt)
  • eventueel 2 à 3 eetlepels cacao (of carobe)
  • 50 gram kokosrasp
  • – eventueel de rasp van een kleine biologische citroen/ limoen of van een halve sinaasappel (of een paar druppels etherische olie)
  • – eventueel een paar druppels stevia (niet als je dadels gebruikt)

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.