Skip to content

Eiersalade

Voor een gezond cholesterol

Bereiding

Kook de eieren, laat ze afkoelen en pel ze. Snijd ze in stukjes en voeg alle ingrediënten toe. Proef of de eiersalade op smaak is en voeg eventueel nog iets van de ingrediënten toe. Op het laatst garneren met daslook of peterselie en wat kiemen. Zodra je de olie hebt toegevoegd het gerecht direct afdekken om oxidatie door licht en zuurstof tegen te gaan.

Ingrediënten

 • 4 gekookte eieren, niet al te hard gekookt
 • evt. 2 eetlepels volle (rauwe) yoghurt, kwark, Hüttenkäse, creme fraiche of zure room
 • scheutje citroensap
 • scheutje biologische ketjap manis zonder E621 (om een beetje te zoeten)
 • 1 theelepel biologisch kruidenzout, biologisch bouillonpoeder of Tamari naar eigen smaak
 • een paar draaien peper uit de molen
 • 1 theelepel gemalen kurkuma en een klein beetje kerrie
 • evt. 1/2 rode paprika in flinterdunne reepjes
 • flinke scheut olijfolie of koolzaadolie
 • 1 eetlepel fijngesneden daslook, peterselie of bieslook
 • eventueel wat kiemen om te garneren (brocco sprouts, fenegriek of tuinkers)
 • eventueel een halve uitgeknepen capsule astaxanthine voor een prachtige oranje kleur

Gezondheidstips

 • Zelfs als je dagelijks een eitje eet van loslopende kippen heeft dit geen nadelig effect op je cholesterolwaarden.
 • Door zelf eiersalade te maken voorkom je dat je allerlei E-nummers en transvetten binnen krijgt. Bovendien is het een mooi voedingsmiddel om wat goede vetten als olijfolie of koolzaadolie toe te voegen.
  Klik hier voor het artikel over transvetten. Deze hebben een negatief effect op je cholesterol (en je totale gezondheid)
 • Klik hier voor nog veel meer tips over cholesterolverlaging door voeding & leefstijl.
 • Een ei stond vroeger symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven. En als je naar onderstaand plaatje kijkt is dat eigenlijk niet vreemd. Alle vitale en belangrijke hormonen & neurotransmitters moeten worden aangemaakt uit cholesterol en eiwit.


Uit: Alles draait om je hormonen / Rineke DijkingaZoals je ziet wordt uit cholesterol ook de neurotransmitter acetylcholine gemaakt. Een neurotransmitter die betrokken is bij aandacht, leervermogen, concentratie. Het is de belangrijkste neurotransmitters van je parasympatische zenuwstelsel. Het zenuwstelsel dat zorgt voor rust, kalmte, spijsvertering, slaap etc. Zoals je ziet in het plaatje wordt ook het stresshormoon cortisol aangemaakt uit cholesterol. In tijden van chronische stress kan het dus zo zijn dat alle cholesterol wordt opgebruikt (ook al gaat je lever dan extra cholesterol aanmaken) voor de aanmaak van cortisol. Dit gaat ten koste van de aanmaak van de andere hormonen/neurotransmitters in het rijtje. Zeker vegetariers en
veganisten zouden, zeker in tijden van stress, alert moeten zijn op voldoende eiwitten en cholesterol.
Weet wat je eet in tijden van chronische stress.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.