Eiersalade

Eiersalade

Voor een gezond cholesterol.

Bereiding

Kook de eieren, laat ze afkoelen en pel ze. Snijd ze in stukjes en voeg alle ingrediënten toe. Proef of de eiersalade op smaak is en voeg eventueel nog iets van de ingrediënten toe. Op het laatst garneren met daslook of peterselie en wat kiemen. Zodra je de olie hebt toegevoegd het gerecht direct afdekken om oxidatie door licht en zuurstof tegen te gaan.

Ingrediënten

  • 4 gekookte eieren, niet al te hard gekookt
  • evt. 2 eetlepels volle (rauwe) yoghurt, kwark, Hüttenkäse, creme fraiche of zure room
  • scheutje citroensap
  • scheutje biologische ketjap manis zonder E621 (om een beetje te zoeten)
  • 1 theelepel biologisch kruidenzout, biologisch bouillonpoeder of Tamari naar eigen smaak
  • een paar draaien peper uit de molen
  • 1 theelepel gemalen kurkuma en een klein beetje kerrie
  • evt. 1/2 rode paprika in flinterdunne reepjes
  • flinke scheut olijfolie of koolzaadolie
  • 1 eetlepel fijngesneden daslook, peterselie of bieslook
  • eventueel wat kiemen om te garneren (brocco sprouts, fenegriek of tuinkers)
  • eventueel een halve uitgeknepen capsule astaxanthine voor een prachtige oranje kleur

Gezondheidstips

  • Zelfs als je dagelijks een eitje eet van loslopende kippen heeft dit geen nadelig effect op je cholesterolwaarden.
  • Door zelf eiersalade te maken voorkom je dat je allerlei E-nummers en transvetten binnen krijgt. Bovendien is het een mooi voedingsmiddel om wat goede vetten als olijfolie of koolzaadolie toe te voegen. Klik hier voor het artikel over transvetten. Deze hebben een negatief effect op je cholesterol (en je totale gezondheid)
  • Klik hier voor nog veel meer tips over cholesterolverlaging door voeding & leefstijl.
  • Een ei stond vroeger symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven. En als je naar onderstaand plaatje kijkt is dat eigenlijk niet vreemd. Alle vitale en belangrijke hormonen & neurotransmitters moeten worden aangemaakt uit cholesterol en eiwit. 

Uit: Alles draait om je hormonen / Rineke Dijkinga

Zoals je ziet wordt uit cholesterol ook de neurotransmitter acetylcholine gemaakt. Een neurotransmitter die betrokken is bij aandacht, leervermogen, concentratie. Het is de belangrijkste neurotransmitters van je parasympatische zenuwstelsel. Het zenuwstelsel dat zorgt voor rust, kalmte, spijsvertering, slaap etc. Zoals je ziet in het plaatje wordt ook het stresshormoon cortisol aangemaakt uit cholesterol. In tijden van chronische stress kan het dus zo zijn dat alle cholesterol wordt opgebruikt (ook al gaat je lever dan extra cholesterol aanmaken) voor de aanmaak van cortisol. Dit gaat ten koste van de aanmaak van de andere hormonen/neurotransmitters in het rijtje. Zeker vegetariers en veganisten zouden, zeker in tijden van stress, alert moeten zijn op voldoende eiwitten en cholesterol. Weet wat je eet in tijden van chronische stress.