Skip to content

Eierroom

Deze ‘room’ is zeer makkelijk te maken én multifunctioneel. Ik zie het een beetje als een kruising tussen lemoncurd en banketbakkersroom.

Bereiding

Doe alle ingrediënten behalve de eventuele olie in een kom en klop met een garde goed door elkaar. Zet de kom vervolgens op een pan met een bodem kokend water (au bain-marie) en klop tot de massa geleidelijk dikker wordt. Als de eierdooiers na zo’n 10 tot 15 minuten zijn gestold is de eierroom klaar. Proef en voeg naar hartenlust nog iets van de ingrediënten toe.

Na te zijn afgekoeld roer je er de olie door en schep je het in een afsluitbaar potje of spuitzak. Bewaar maximaal een week in de koelkast.

Ingrediënten

 • 60ml haver-, amandel- of kokosroom,
 • 4 biologische eidooiers*,
 • de rasp van een halve biologische citroen,
 • 1 eetlepel citroensap, een paar korreltjes zout
 • 20-30gr bio-honing,
 • eventueel een snufje vanillepoeder
 • Eventueel een scheutje biologische koolzaad-, walnoot- of kokosolie.

Gezondheidstips

Leuk om te weten?

Dit eierroomrecept komt uit mijn boek ‘Je Brein Vitaal’. Eidooier is namelijk een prachtige bron van choline, de voorloperstof van acetylcholine. De neurotransmitter die betrokken is bij o.a. leer-, denkvermogen en geheugen. Het is bovendien een van de belangrijke neurotransmitters voor ons parasympatische zenuwstelsel (het zenuwstelsel dat alle functies wat betreft rust, spijsvertering, slaap, herstel etc. in goede banen leidt) Een goed niveau van acetylcholine in je lichaam of brein is dus, omdat het bij zoveel processen betrokken is, belangrijk. Zo staat het bekend als onze ‘meest ontspannende neurotransmitter’: op zowel onze darmen als ons brein.

Hoewel er ongelooflijk veel voedingsbronnen zijn met choline, steekt een eidooier er qua gehalte met kop en schouders bovenuit. Per 100 gram bevatten deze willekeurige voedingsmiddelen de volgende gehaltes aan choline: eidooier 682 mg, runderlever 418 mg, heel ei 273 mg, Shiitake 202 mg, Sojabonen 116 mg, Edelgistvlokken 95 mg etc.

En het eiwit?

Van de eiwitten die je over hebt na bereiding van de room kun je natuurlijk allerlei gerechten maken. Zie voor inspiratie ook al mijn boeken. Zelf ben ik gek op granola’s. Maar om die crunchy te maken wordt meestal gebruik gemaakt van honing of suiker. En dat creeert ongelooflijk veel AGEs. Eiwit is een prachtig alternatief om een overheerlijke crucnhy granola te maken. En zelf maken is zo betaalbaar, leuk en lekker.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.