Skip to content

Eierbal

Dit recept is het ’toegift-recept’ uit mijn boek “Je Brein Vitaal”. Het boek was eigenlijk al af toen ik dit heerlijke recept bedacht.

Ik vergeleek mijn eierbal met een vegetarische eierkroket. Het maakt qua voedings­­waarde sec niet eens heel veel uit. Maar voor je brein zijn de ingrediënten een wereld van verschil. Deze ingrediënten zitten in een eierkroket uit de winkel: water, bloem (tarwe, soja), plant­aardige olie (zonnebloem, palm), scharrel­eipoeder, roomboter, tarwe­zemel, zout, aroma, specerijen (o.a. selderij), suiker, gemodificeerd zetmeel (mais, aardappel, tarwe), stabilisator (natrium­alginaat [E401], xan­thaan­gom [E415]), gist, kleurstof (kara­mel [E150a]), scharrelei-eiwit, gedroogde peterselie, dextrose, ver­dikkings­middel (guarpitmeel [E412], cellulosegom [E466]), invert­suikerstroop, venkel.

Ik zou zeggen: waarom geen echt ei in plaats van eipoeder? En waarom geen vezels waarmee je darmen je slijmvliezen kunnen repareren in plaats van E-nummers als E466 die het tegenovergestelde bewerk­stelligen? Ik hoop je met mijn recepten te verleiden om zelf je eten te bereiden en zo te genieten van divers, puur, volwaardig en écht voedsel. Fijn voor je brein, want dat is waar jouw brein, letterlijk en figuurlijk, van geniet.

Beschermde stoffen, Brein

Bereiding

Aan de slag

Kook de eieren medium gaar (circa 5 minuten). Laat ze goed afkoelen en koud worden in de koelkast. Schil de knolselderij en uien en doe ze samen in de foodprocessor. Maal ze fijn tot ‘rijstformaat’. Doe dit ook met de paddenstoelen. Snipper de knoflook en fruit circa 5 minuten in olijfolie, samen met de uien en knolselderij. Voeg de kruiden, zeesla en kerrie en tuinkruiden toe en laat even smoren met het deksel op de pan. Voeg na een paar minuten ook de 250 ml water en het bouillonblokje toe. Doe in een steelpannetje met dikke bodem 30 gram roomboter. Zodra het gesmolten is, voeg je het meel toe. Goed blijven roeren en de 100 ml water toevoegen. Roer tot het een glad mengsel is en voeg het dan toe aan de koekenpan met groenten. Proef even en voeg eventueel nog iets van kruiden, peper of zout toe. Laat goed afkoelen en vervolgens koud worden in de koelkast. Als alles koud is, pel je de eieren. Bedek de eieren egaal met een laagje ragout en wentel ze door de crunch. Leg ze vervolgens op een ingevet bakpapier op een bakplaat en bak ze op 140 graden gedurende 35-40 minuten.

Ingrediënten

Ingrediënten voor 6 eierballen

  • 6 eieren

Ingrediënten voor de ragout

  • 200 gram knolselderij
  • 100 gram ui
  • 15-20 gram gedroogde paddenstoelen (of 50 gram verse)
  • 2 tenen knoflook
  • scheut olijfolie
  • 5 gram gedroogde tuinkruiden
  • 1 gram zeewier/zeesla
  • 12 gram kerrie
  • 250 ml water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 30 gram roomboter
  • 50 gram meel (bijvoorbeeld kamut of de divertariërmix)
  • 100 ml water
  • 25 gram gehakte (hazel)noten en 25 gram kasha voor de crunch of nog lekkerder: ‘paneermeel’ van veldbonengries. Zie uitleg onderaan.

Rineke over dit recept

Ben je veganist? De balletjes zijn ook erg lekker zonder ei erin, kies dan bijvoorbeeld voor extra paddenstoelen als shiitakes/oesterzwammen. Maak de ragout dan van alleen olijf­olie, zonder roomboter

Voedingswaarde per eierbal

  • Vetten 16 gram (waarvan verzadigd 5,2 gram, enkelvoudig onverzadigd 7,7 gram, meervoudig onverzadigd 1,3 gram)
  • Koolhydraten 11,2 gram (waarvan suikers 1,5 gram)
  • Eiwit 10,2 gram
  • Vezel 4,5 gram
  • Zout 1,16 gram
  • Een eierbal bevat circa 240 kcal

“Paneermeel” van veldbonengries

Persoonlijk ben ik heel erg fan van veldbonen, een soort ‘mini-tuinboon’ die in Nederland geteeld kan worden. Het is een goede bron van eiwit (gehalte ligt tussen de 25-32%) Van veldonen wordt meestal meel gemaakt: een waardevolle aanvulling in bakproducten omdat het een soort ‘natuurlijke broodverbeteraar’ is die het baksel langer smeuïg houdt. Bij het malen van het meel blijft het velletje ‘het gries’ over. En dat is toch lekker, crunchy, vezel- en eiwitrijk paneermeel.

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.