Skip to content

Dutch Mushroom Burger

De Dutch Weed Burger zegt de beste burger van de planeet te zijn. Ik opteer met deze voor de lekkerste burger van de planeet; The Naked Dutch Burger!

Bereiding

Ui heel fijn snipperen. Samen met knoflook fruiten in olijfolie. Brandnetels* heel goed afwassen/afspoelen en in een foodprocessor fijn malen. Eventueel het overtollige water eruit drukken in een zeef. Zongedroogde tomaten, Oesterzwammen en Shiitake in kleine stukjes snijden. Brandnetel, tomaten en paddenstoelen een paar minuten mee fruiten met de uien. In een grote kom alle ingrediënten (met uitzondering van het ei) mengen tot een homogene massa. Proeven en naar eigen smaak nog wat zeewier, peper, zout, bouillon toevoegen. Is het lekker op smaak? Voeg dan het geklutste ei toe. Maak er met behulp van uitsteekvormpjes 8 burgers van. Leg ze op een ingevette bakplaat en bak ze op 140 graden gedurende 40 minuten. Serveer 2 burgers per persoon bij lunch of diner. Ook overheerlijk op een bolletje met daartussen 2 plakjes rode biet of groene blaadjes van het seizoen. Als je de burger niet op een bolletje doet kun je ca. 12 gram bouillon gebruiken.

* Tip van Rineke: in het voorjaar is het echt een fluitje van een cent om brandneteltoppen te verzamelen en ze in porties in te vriezen. De smaak en de textuur van de burger is net zo lekker van ingevroren als van verse brandnetels, heb ik ontdekt. Ik heb ook met andere groentes/kruiden geëxperimenteerd, maar de brandnetels (in combinatie met het zeewier ) is in mijn optiek de lekkerste opties. Bovendien leveren de brandnetels een mooie hoeveelheid extra mineralen en sporenelementen.

Ingrediënten

  • ca. 100 gram ui
  • 2 tenen knoflook
  • 50-60 gram brandneteltoppen/blaadjes (anders andere verse groene kruiden/bladgroente)
  • 5 a 6 zongedroogde tomaten (uit olijfolie)
  • 50 gram Shiitake
  • 150 gram oesterzwammen
  • 150 gram iets afgekoelde gekookte haver-, gerst of kamutkorrels
  • 1 -2 gram fijne zeesla/fijne zeewier
  • 50 gram haver-/boekweitmeel (beide 25 gram)
  • 60 gram oude schapen- of geitenkaas
  • peper en zout naar smaak (of een bio bouillon poeder die je lekker vindt)
  • flinke scheut olijfolie
  • 1 ei

Gezondheidstips

Dat ik fan van haver ben, weten jullie natuurlijk al lang. Maar dit gerecht overtreft mijn stoutste verwachtingen. De Dutch Weed Burger zegt de beste burger van de planeet te zijn. Ik opteer met deze voor de lekkerste burger van de planeet. Zonder soja en gluten bovendien. De plannen om de Shiitake en oesterzwammen ook uit Nederland (zelfs uit Westerwolde) te betrekken vorderen mooi. Los van deze heerlijke smaken was er nog een verrassing voor mij: niet gedacht dat deze burger door de combinatie van eiwitten zoveel eiwit zou bevatten. Niet zoveel als de Dutch Weed Burger (21%) maar toch heel eiwitrijk. Hieronder de voedingswaarde per persoon. Ook zonder schapenkaas erg lekker als je geen zuivel eet. Binnenkort ook de VEGAN versie van deze burger. Kijken of die net zo lekker wordt!

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.