Skip to content

Dragon verbena schotel

Een gezonde spijsvertering, een stuk minder stress

Bereiding

Voor dit gerecht heb je 3 pannen nodig:

Pan 1: kook de haver of andere granen, giet ze daarna af en laten even staan.

Pan 2: fruit de uien en knoflook in wat olijfolie en laat op het laatst de fijngesneden prei meestoven.

Pan 3: laat de gepunte sperziebonen/gepelde spruitjes (of andere seizoengroente) in een stoompan beetgaar worden. Meng alle ingrediënten uit pan 1 tot en met 3 in een grote schaal en voeg daarna de rest van de ingrediënten toe. Proef even of je het goed op smaak vindt en voeg naar hartenlust nog wat kruiden toe. Erg lekker om er nog iets knapperigs overheen te strooien: bijvoorbeeld gebakken uitjes, kasha of een hand zonnebloempitten. Ook lauwwarm of koud erg lekker.

Ingrediënten

  • 250 gram gekookte haverkorrels*, zilvervliesrijst, amarant, quinoa of gierst
  • 2 flinke uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 flinke prei
  • 750 gram sperziebonen/spruitjes**
  • snufje gemalen chili
  • tamari, peper en zout naar smaak
  • 1 volle eetlepel dragon (of een flinke hand verse dragonblaadjes)
  • 1 volle eetlepel fijne citroenverbena (of een flinke hand verse, heel fijngesneden), citroenkruid of citroenmelisse zijn ook lekker als je geen citroenverbena hebt
  • eventueel nog wat fijngesneden muntblaadjes
  • 150 ml geiten- of schapen yoghurt of rauwmelkse-kefir hangop.
  • ca. 150 gram schapenfeta, halloumi, gehakte noten, een gepocheerd ei of wat stukjes kip

Gezondheidstips

* Altijd wat gekookte haverkorrels of gekookte zilvervliesrijst op voorraad (in je diepvries) hebben betekent dat je binnen 15-20 minuten altijd iets gezonds op tafel kunt zetten. Amarant, gierst en quinoa hebben geen lange kooktijd. Als je bloedsuikerspiegel gemakkelijk jouw energie ontregelt kies dan, zeker in tijden van stress, voor haver of quinoa. Gierst, amaranth en zilvervliesrijst hebben eerder de neiging je bloedsuikerspiegel te ontregelen.

** In het voorjaar of in de zomer kun je prei gemakkelijk vervangen door paksoi of sperziebonen en de spruitjes door bijvoorbeeld peulen of tuinbonen. Mee-eten met de seizoenen is de mooiste tip die je iemand kunt geven, zowel voor zijn eigen gezondheid als voor die van het milieu. De gezondste tip die je iemand kunt geven is: varieer! Daarom zou het zo fijn zijn als je niet vaker dan één keer per dag hetzelfde eet. Dus als je ’s ochtends brood of zuivel hebt gehad, eet je dat later op de dag niet weer. Zo heb je niet alleen minder kans op darmproblemen en allergieën, maar voeg je ook een diversiteit aan vitamines, mineralen, sporenelementen en beschermende stoffen toe. En die kunnen we erg goed gebruiken, zeker in tijden van drukte.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.