Dopa borrelnoten
Niet alleen voor ‘blue Monday dagen’
De combinatie van voedingsstoffen in deze ‘borrelnoten’ hebben een positief effect op de aanmaak van dopamine. Een dopaminedisbalans kan klachten/symptomen geven op deze gebieden: focus, aandacht, verslavingsgevoeligheid, concentratie, wilskracht, daadkracht, libido, vreugde en genot, zelfvertrouwen, interesse/motivatie, fysieke of mentale uitputting, zin in bewegen, coördinatie van je spieren en motoriek.
Bereiding
Als je verse tuinbonen gebruikt, ga je ze als eerste doppen. Breng een pan met water aan de kook (zonder zout) en blancheer de tuinbonen circa 10 minuten. Giet het kookvocht af en spoel ze koud af. Laat diepvries tuinbonen ontdooien. Verwarm de oven voor op 160 graden. Schep alle ingrediënten op een bakplaat met bakpapier goed door elkaar. Proef even en breng eventueel verder op smaak. Verdeel gelijkmatig over het bakpapier. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en rooster ze in circa 45 minuten tot 1 uur mooi krokant. Controleer zeer regelmatig en schep de tuinbonen ook regelmatig
om met een lepel. Laat goed afkoelen en bewaar ze op een donkere plaats in een goed afgesloten glazen pot of trommel. Als ze goed geroosterd zijn, kun je maximaal twee maanden bewaren. Maar…des te korter bewaard, des te lekkerder ze zijn.
Ingrediënten
- 500 gram verse gedopte tuinbonen of diepvries
- 1 theelepel fijne zeesla
- 1 eetlepel gemalen rozemarijn
- Keltisch zeezout of zeekraalzilt naar eigen smaak
- flinke scheut olijfolie

Rineke over dit recept
De combinatie van voedingsstoffen in deze ‘borrelnoten’ hebben een positief effect op de aanmaak van dopamine. Een dopaminedisbalans kan klachten/symptomen geven op deze gebieden: focus, aandacht, verslavingsgevoeligheid, concentratie, wilskracht, daadkracht, libido, vreugde en genot, zelfvertrouwen, interesse/motivatie, fysieke of mentale uitputting, zin in bewegen, coördinatie van je spieren en motoriek.
Het blijft vreemd dat ons bij depressies zelden gevraagd wordt naar ons voedingspatroon. Bel je voor een storing aan je auto naar de wegenwacht, dan is hoe dan ook een van de eerste vragen: “Heeft u wel getankt?” Zo zou het idealiter ook kunnen gaan met verstoringen van je geluks- of ‘feel good’ stoffen. Er moeten gewoon wat basisvoorwaarden kloppen, zoals deze:
- aminozuren worden gemaakt uit eiwitten. Dopamine wordt gemaakt uit het aminozuur L-tyrosine, waaruit ook schildklierhormonen worden aangemaakt. De grondstoffen hiervoor moet je simpelweg eten. Ontregeling van schildklierhormonen (maar ook stresshormonen) kunnen daardoor een grotere kans op dopaminedepressies geven. Zie ook mijn artikel “voeding en depressies.”
Dit recept bevat ook flink wat mineralen en sporenelementen die de schildklier, ons anti-stress systeem en de omzetting van tyrosine naar dopamine ondersteunen (zeesla, zeekraalzilt en rozemarijn). - je darmen moeten het grootste deel aan neurotransmitters aanmaken, dat geldt ook voor serotonine, melatonine, GABA etc. Wat daarvoor nodig is, is een gezond en divers darmmicrobioom (de hoeveelheid en verscheidenheid aan micro-organismen) Zie verder hierover mijn artikel “Psychobiotische Bacteriestammen.” Daarvoor moeten we elke maaltijd vezels eten: het eten voor onze vrienden de darmbacteriën. Dat vergeten we helaas nogal eens: we eten nog steeds veel te weinig groenten en fruit. (In 2024 zijn we weer minder gaan eten en we zaten al flink onder de norm.) en veel van ons voedsel bestaat uit geraffineerde tarwebloem zonder vezels. Vooral vezels uit peulvruchten (en ja de tuinboon is de absolute topper) bestaan uit resistent zetmeel. Het ultieme voedsel voor je darmbacteriën. Als je weinig vezels at, kunnen deze borrelnoten je misschien wel even wat winderig maken. Maar wist je dat winderigheid ook een heel gezond teken kan zijn? Bijvoorbeeld dat je darmbacteriën hard aan het werk zijn voor jouw gezondheid, welzijn en feel good stoffen!

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.