Crunchy Haver Kikkererwten Granola
De start van je dag zou echt alle brand- en bouwstoffen moeten bevatten om je een energieke dag qua stemming en vitaliteit te schenken. En zeker je bloedsuikerspiegel niet uit balans mogen brengen. Helaas is dat bij lang niet alle ontbijtjes- en zeker granola’s- het geval.
Bereiding
Droogoven:
Als je geen biologische zoete aardappel hebt schil je deze. De biologische kun je goed wassen, in stukken snijden en heel fijn blenderen in een hakselaar. Blender ook de kikkererwten fijner (die kunnen flink hard zijn) Voeg vervolgens alle ingrediënten toe aan de zoete aardappel. Meng het goed door elkaar. Het mengsel moet een beetje klef zijn maar niet nat. Proef of je het lekker op smaak vindt en voeg naar hartenlust wat kruiden/specerijen toe. Leg het vervolgens op 1 of 2 vellen en zet het in je droogoven op ca. 60-70 graden. Na circa 2-3 uur moet het dan klaar zijn. (tenzij je veel meer maakt dan in dit recept) Voeg na het afkoelen de rest van ingrediënten toe en bewaar donker, koel en afgesloten.
Gewone oven:
Heb je geen droogoven en maak je dit recept in een gewone oven? Doe dan het lijnzaad en de zoete aardappel er niet door en gebruik ook geen walnotenolie of koolzaadolie maar liever een hazelnoot olie of een hele milde olijfolie. Voeg het lijnzaad pas toe nadat je het weer uit de oven hebt gehaald en hebt laten afkoelen. Leg het mengsel op bakpapier op een bakplaat en droog het in circa. 1,5 uur op 140 graden. Voeg na het afkoelen de rest van de ingrediënten toe.Voeg na het afkoelen de rest van ingrediënten toe en bewaar donker, koel en afgesloten.
Voedingswaarde van deze granola per 100 gram:
Kcal 333, Vet 18,7 gram (waarvan verzadigd 2.1 gram, EOV 8,3 gram, MOV 5.8 gram), Koolhydraten 27 gram (waarvan natuurlijke suikers 3.4 gram), Eiwit 10 gram, Voedingsvezel 10,4 gram, Zout o,04 gram
Ingrediënten
Voor een voorraadje
- 100 gram (naakte)havermout
- 100 gram gedroogde zoete aardappel.
- 70 gram geroosterde/droge kikkererwten (Toko’s)
- 60 gram gemengde noten (notenpasta is ook erg lekker!)
- 50 gram lijnzaad* (of boekweitgrutten)
- 60-75 ml amandelmelk
* als je deze granola in de oven bereid doe je het lijnzaad er pas door na bereiding.
- 25-30 ml walnotenolie (Ghee of kokosolie is ook lekker)
- snufje zout
- kruiden/specerijen naar eigen idee: kaneel, vanille, kardemom, anijszaad, venkelzaad
Op je granola af te maken (na bereiding)
- paar eetlepels walnoten
- 10 gehakte paranoten
- paar lepels hennepzaad
- goji bessen of gedroogde pruimen (of andere stukjes gedroogde rode vruchten. Let op dat ze goed droog zijn)
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.