Crispy chocolade bommetjes
Eieren, chocola en noten horen bij Pasen. Lekker maar helaas niet echt gezond te noemen. Dit heerlijke chocolaatje is zeker een bewijs dat gezond en heerlijk culinair zeer goed hand in hand gaan.
Bereiding
Zuidvruchten, kokoswater en santen in een klein pannetje koken. Als het kookt de agar agar erdoor doen en nog 2 minuten laten koken. Dan pureren met een staafmixer en alle andere ingrediënten erdoor mengen. Maak er bolletjes van en rol ze door het mengsel van hennepzaad, kokos en/of kasha. Laat ze afkoelen en een paar uur opstijven in de koelkast.
Ingrediënten
- 16-18 stuks ongezwavelde gedroogde abrikozen, dadels of vijgen
- 150 ml kokoswater
- 1 blokje santen (ca 50 gram)
- 2 gram Agar Agar poeder
- 2 theelepels gemalen kardemom
- 2 volle eetlepels amandelmeel (of maal zonnebloempitten of gemengde noten
- 2 volle eetlepels rauwe cacao poeder
- 3 eetlepels kasha*
- 2 volle eetlepels hennepzaad + 2 volle eetlepels kasha of kokos om de bolletjes door te rollen
*TIP: kasha kun je zo kopen maar is best duur. Je kunt zeer eenvoudig je eigen Kasha maken door hele, ongekookte boekweit te roosteren in een koekenpan
Gezondheidstips
Chocola, voor menigeen een ‘guilty pleasure.’ Voor velen onweerstaanbaar maar helaas als kant-en-klaar supermarkt product niet echt gezond te noemen. Dit heerlijke chocolaatje is zeker een bewijs dat gezond en heerlijk culinair zeer goed hand in hand gaan. Het bevat geen toegevoegde suikers, volop gezonde vetten en eiwitten. Door de agar agar en de Kasha geeft het bovendien een heerlijke beet.
Wellicht denk je: ‘even een keer wat extra suikers in het weekend of op feestdagen kan toch niet zo verkeerd zijn’? Dat zou ook inderdaad zeker zo zijn, ware het niet dat we op ‘niet-feestdagen’ en doordeweekse dagen al veel en veel te veel suikers binnen krijgen. Bijna 1 kilo pure witte suiker per week.
En dit artikel op mijn website over de gevaren van Suikers >
En waarom zou je toegevoegde suikers eten als je zo lekker kunt genieten met dergelijke ingrediënten? Alleen door zelf je voeding te bereiden kun je weer baas worden over je suiker (en vooral je glucose-fructose) inname. Een overmaat aan suiker/fructose, ook al is het natuurlijk, is niet gezond. Ook natuurlijke suikers kun je bloedsuikerspiegel flink verstoren. Ingebed in een chocolaatje met eiwitten en vezels zal dit niet zo gauw gebeuren.
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.