Skip to content

Cremige doperwtensoep

Voedzaam, snel en een makkelijke manier om extra antioxidanten te eten.

Bereiding

Uien en knoflook fruiten in wat kokosolie. Daarna het water met de bouillontabletten en de doperwten toevoegen. Gaar laten worden en vervolgens knolselderij (of pastinaak) heel klein gesneden erbij doen en gaar laten worden. Dan de kruiden erbij doen. Pureren met de mixer. Nog even aan de kook brengen en er een rauw ei door klutsen. Daarna de pan van het vuur halen. Op het laatst een scheut olijfolie of een lepel kokosolie erdoor doen. Als je geen ei door de soep hebt gedaan, kun je het opdienen met een heel klein beetje zure room. Garneren met wat kiemen.

Ingrediënten

 • 2 grote uien
 • 2 dikke tenen knoflook
 • kokosolie
 • 1 à 1½ liter water
 • 3 bouillonblokjes
 • zak diepvriesdoperwten à 750 gram (let op: niet uit blik of pot)
 • ⅓ knolselderij of 1 pastinaak
 • 1 koffielepel gemalen rozemarijn of 1 koffielepel gemalen brandnetel
 • eventueel peper, zout of scheutje shoyu
 • 2 theelepels gemalen gember
 • 1 ei of een koffielepel zure room per portie soep
 • olijfolie
 • kiemen om mee te garneren (broccoli sprouts, alfalfa, sterkers o.i.d.)

Gezondheidstips

 • Doperwten en ei zijn niet alleen een goede en voedzame eiwitbron. Ze bevatten ook choline, dat bijdraagt aan een goede peristaltiek van de darmen. Ons geheugen, onze concentratie en de prikkeloverdracht in onze hersenen zijn eveneens erg gebaat bij voldoende choline. Maar ook onze lever en cholesterolwaardes zijn deels afhankelijk van voldoende choline.
 • Doperwten bevatten (net als alle peulvruchten) veel vezels, en die eten wij over het algemeen te weinig. Vezels zijn nodig om onze bloedsuikerspiegel te reguleren, een langer verzadigingsgevoel te verkrijgen, ons cholesterol te verlagen en de darmperistaltiek te verbeteren. Per dag zouden we 30-40 gram vezels moeten eten. Als we die uit brood zouden moeten halen, dan zouden we zeker twintig plakken brood per dag moeten eten.
 • Door de combinatie van knoflook, ui, kiemen, brandnetelpoeder en rozemarijnpoeder is deze soep een mooie ‘antioxidantenbom’.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.