Skip to content

Crackers met pit

Zorgen dat je pit houdt

Bereiding

Meng alle ingrediënten in een kom (met uitzondering van de hele pitten). Leg het mengsel op bakpapier op een bakplaat, bestrooi met wat boekweitmeel en leg er een stuk folie over. Maak er met een kleine deegroller een egaal vlak van (overal even hoog). Verwijder de folie, strooi de pitten erover, dek weer af met folie en ga er nog een paar keer met de deegroller over. Verwijder de folie en kerf er met een mes of met een pannenlikker 10 crackers in (of 20 kleine crackers). Zet het 40 minuten in een voorverwarmde oven op 130-140 graden.

Keer de crackers na 30 minuten om. Ze zijn het lekkerst als ze wat krokant gebakken zijn. Het kan zijn, als je ze wat dikker gemaakt hebt, dat je ze nog iets langer in de oven moet laten. Of iets korter als je ze dunner gemaakt hebt. Controleer dus regelmatig. Bewaar ze, nadat ze zijn afgekoeld, in een donkere/luchtdichte verpakking. En wie een droogoven heeft……ze worden nog lekkerder als je ze na 40 minuten in de oven nog even 1-2 uur in de droogoven op 60-70 graden doet.

Ingrediënten

  • 75 gram havermeel*
  • 50 gram boekweitmeel*
  • 50 gram quinoa-, teff of sorghum meel*
  • 50 gram Pompoenpit- of Zonnebloempit proteine. Anders zeer fijne -tot meel gemalen-, pitten.
  • 3 gram Keltisch zeezout
  • 175 gram water
  • evt. 2 gram natrium bicarbonaat
  • 50 gram pompoen- of zonnebloempitten om te garneren (of kasha)

* Uiteraard kun je ook voor minder soorten meel kiezen. Ik gebruik vaak de mix van 5 granen (haver-, boekweit, gerst, rogge en Emmerkorn) of mijn 9-granen-meelmix

Serveertips: erg lekker om te besmeren met Tahin en er plakjes kiwi over te doen. Ook lekker bij een soepje met een groene kruidenboter, een zelfgemaakte eiersalade of een lekkere groene groentespread.

Gezondheidstips

Niet ontbijten met tarwebloem of andere snelle koolhydraten maar met glutenvrije, volkoren granen + mooie eiwitten (uit de granen, de pitten en het proteïne poeder) is misschien wel de mooiste start van de dag. Als je bloedsuikerspiegel ’s morgens stabiel blijft (dus geen piek door snelle koolhydraten en suikers in je ontbijt) volgt er rond koffietijd ook geen dip waardoor je weer iets moet eten. Door minder en pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel blijft je stemming en energie gedurende de dag stabieler. Je houdt je pit! Klik hier voor mijn blog waarom je zeker in periodes van stress je bloedsuikerspiegel stabiel zou moeten houden. Dat is de reden dat er ook vaak minder snaaimomenten op een dag ontstaan: één van de gemakkelijkste manier om niet meer calorieën te eten dan je nodig bent. Bovendien is minder eetmomenten per dag een weldaad voor gezonde darmen. Daarom is het voor iedereen belangrijk om iets te weten over de Glycemische Lading(GL)van voedingsmiddelen: voedingsmiddelen met een lage GL zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel, voedingsmiddelen met een hoge GL ontregelen je bloedsuikerspiegel. Klik hier voor een kort artikel uit mijn boeken hierover.

Dit recept bevat maar liefst 25% eiwit, zie onderstaande berekening. Door de volkoren granen en de pompoenpit-proteïne maak je er bovendien ook nog een vezelrijke cracker van. Ook vezels dragen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel. En natuurlijk is een vezelrijk begin ook belangrijk voor een gezonde darmflora. Alle reden dus om naar hartenlust te experimenteren om je eigen crackers maken!

(Nutricount berekening van gehele bovenstaande recept)

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.