Skip to content

Courgette Brownie

Baas in eigen buik met je eigen (h)eerlijke ingrediënten.

Bereiding

Aan de slag

De courgette (of pompoen*) wassen en snijden. De  zaadlijsten (of  zaden) verwijderen zodat je alleen het vruchtvlees gebruikt. Courgette of pompoen fijn blenden. Gebruik je courgette dan doe je ze in een zeef en knijp je het overtollige water eruit . Dadels tien minuten in heet water (zodat we net onder staan) weken en ook blenden. Oven voorverwarmen op 140 graden. Pistache noten fijnmalen en dan alle ingrediënten, met uitzondering van de eieren en natriumbicarbonaat, in een kom doen en goed mengen. Proeven en naar behoefte eventueel nog iets van de ingredienten toevoegen. De eieren luchtig kloppen en op het laatst de natriumbicarbonaat nog even mee kloppen. Het mengsel op een stuk bakpapier in een rechthoekige taartvorm van 36 x 25 cm doen en ca. 35 minuten in de oven zetten. (Prik er even in met een cocktailprikker of ze goed zijn, ze moeten niet hard maar nog smeuïg zijn) en als ze goed zijn, laten afkoelen op een rooster.

*Bij een jonge pompoen kun je de schil laten zitten, bij een oudere de schil eraf halen met een mes of dunschiller.

Ingrediënten

voor ca. 16 brownies
  • 350 gram courgette (of pompoen)
  • 200 gram dadels (of 250 gram vijgen)
  • 120 gram kokosrasp
  • 70-100 gram pistachenoten (of gehakte amandelen of amandelmeel*)
  • 100 gram kastanjemeel

* gebruik je amandelmeel? Dan is het erg mooi (en lekker en gezond) om op het laatst nog een handje pistachenoten door het beslag te doen.

  • 40-50 gram cacaopoeder
  • 50 gram kokosolie
  • 5 gram kaneel
  • 1 gram vanillepoeder
  • 3 eieren
  • 3 gram baking soda

Gezondheidstips

Dadels zijn behoorlijk hoog glycemisch. Daarentegen zijn het wel mineralen en sporenelementen bommetjes. Vezels, eiwitten en gezonde vetten verlagen de glucosepiek in voeding waar ook hoog glycemische ingrediënten in zitten. In deze plaatkoek zijn dat de courgettes, de kokosrasp en de pistachenoten. En de eiwitten worden geleverd door de eieren en het notenmeel. Pistache noten staan te boek als noten die de glycemische piek kunnen verlagen (1)

Dat betekent niet dat je dan ongebreideld dadels kunt eten, ook niet als je wel een gezond gewicht of stabiele bloedsuikerspiegel hebt. Vijgen (ook gedroogde abrikozen) hebben een veel lagere glycemische Lading, zie deze tabel uit mijn boeken. Ook daarmee zou je deze brownies kunnen maken. (geeft wel een heel ander mondgevoel dan met dadels) Hoe dan ook is echt, eerlijk, onbewerkt eten een heel ander verhaal als het gaat om verzadiging. En daarmee voor je gewicht, blijkt uit onderzoek: met échte ingrediënten in je voeding eet je gemiddeld zo’n 500 calorieën minder op een dag dan met bewerkt, geraffineerd en industrieel bewerkt voedsel. Zou je deze brownie eten in plaats van een kant-en-klare brownie uit een pak, dan eet je hoe dan ook al minder calorieën en loze voedingsstoffen.

Ik vergeleek deze brownie wat betreft voedingswaarde met een instant-brownie uit een pak. Boven zie je ingrediënten van de brownie in dit recept, dit zijn de ingrediënten van de instant brownie:

Ingrediënten: Suiker, TARWEBLOEM, 8,9% magere cacaopoeder, maïszetmeel, KIPPEN EIWIT POEDER, gemodificeerd aardappelzetmeel, zout, rijsmiddelen (E500, E450, E341), aroma Kan sporen van melk bevatten.

Hieronder zie je het verschil in voedingswaarde, met vooral het verschil in suikers en zout. Hoe dan ook zou ik tussendoortjes als traktatie zien als je iets te vieren hebt maar ze verder zoveel mogelijk mijden. Maar als je je lijf en je brein wilt trakteren, doe het dan met echt voedsel, zou ik zeggen.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.