Courgette brood

Ik heb zoveel courgette in de tuin dat we het de laatste tijd nogal vaak eten. Opeens bedacht ik dat ik er ook wel een brood mee kon bakken. En lekker dat ie was!

Bereiding

Pompoenpitten, karwijzaad en komijnzaad (gemalen is ook erg lekker trouwens) in een koekenpan op een heel zacht vuurtje roosteren*.

De courgette wassen en in stukken snijden en in een foodprocessor fijn maken. De helft van de pompoenpitten/zaden en alle andere ingrediënten erbij doen* en tot een homogene massa kneden met een mixer met deeghaken. Proef het even en voeg eventueel naar eigen smaak nog iets van de ingrediënten toe. Zet het mengsel een nacht weg op een warme plek tussen de 20 en 25 graden. Verdeel het mengsel over 2 broodbakvormen met bakpapier erin (niet te grood omdat het brood niet rijst) Verdeel de andere helft van de pompoenpitten/zaden over de broden verdelen en druk ze stevig aan. Zet het ca. 50 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Goed af laten koelen, uit het bakblik halen en dan in de koelkast zetten. Lauwwarm serveren is ook erg lekker, dan is het brood alleen minder stevig.

* de zadem en pitten kun je eventueel ook na de rijstijd toevoegen. Echter ook zaden en pitten bevatten, net als meel, fytinezuur. Dit wordt grotendeels afgebroken door de 12 uur rijstijd.

Ik houd van een iets smeuiiger brood, maar als je een vaster brood wilt kun je iets minder courgette gebruiken. Erg lekker als lunchbrood met een soepje. Maar ook lekker om het bij het diner te serveren met een lekkere salade of (heel kort) geroerbakte groenten.

Ingrediënten

Voor 2 glutenvrije broden

 • 200 gram pompoenpitten
 • 1,5 -2 eetlepels karwijzaad (of gemalen karwij)
 • 1.5-2 eetlepels komijnzaad (of gemalen komijn)
 • ca. 750 gram courgette
 • 250 gram haver- of boekweitgrutten
 • 150 gram boekweitmeel*
 • 7 gram instantgist of zuurdesem
 • 150 gram havermeel*
 • 10-11 gram zout (en eventueel nog een eetlepel zeekraalzilt)
 • 2 eetlepels pompoenpit olie
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 10 gram agar agar of johannesbroodpitmeel
 • evt. 2 tenen uitgeperste knoflook

In plaats van 150 gram boekweit en 150 gram havermeel kun je het ook maken met deze 9-granen-meelmix. Dan voeg je nog veel meer variatie voor je darmbacterien toe.

Gezondheidstips

Tip à la Rineke: Karwij (kummel) is bij uitstek een kruid wat nerveuze maag- en darmklachten verminderd. Verder wordt het al eeuwen ingezet om gerechten beter te verteren, een opgeblazen gevoel te verminderen en winderigheid te verminderen. Bij gerechten die van nature weinig smaak hebben (zoals courgette) geeft het een flinke ‘smaakboost’. Houdt je niet van de smaak van karwij, dan kun je het brood uiteraard ook alleen met komijn maken. Komijn heeft min of meer dezelfde eigenschappen als karwij maar minder sterk (dit geldt ook voor venkel en anijs, dus in plaats van komijn zou je die ook eens kunnen gebruiken als je dat een lekkere combinatie vindt). Omdat komijn ook minder sterk smaakt kun je in combinatie met karwij je spijsvertering een goede dienst bewijzen.

Voor mensen met gevoelige of lekke darmen is de combinatie met haver en boekweit een mooie. Wel een volwaardig, lekker, goed betaalbaar en gemakkelijk te maken brood kunnen eten is voor mensen die jarenlang glutenvrij moeten eten vast een welkome en gezonde aanvulling.

Maak ter afwisseling dit brood ook eens met 3 eetlepels tuinkruiden in plaats van karwij en komijn. Of gebruik in het najaar eens pompoen of geraspte wortel. Een totaal andere smaakbeleving krijg je ook door 3 a 4 eetlepels Nasikruiden (Blauwe Huis) toe te voegen. Of volg gewoon je eigen smaak en kruidenvoorraadje!