Citroen Gember Dressing
Lekker thuiskomen na een dag hard werken
Met een voorraadje lekkere dressing in de koelkast zet je ook op drukke dagen in een handomdraai iets gezonds én smakelijks op tafel. Zeker als je ook een voorraadje dressing, wat plaattaarten/pannenkoken/gestoomde graankorrels en gestoomde groenten of groene blaadjes op voorraad hebt. Dan heb je altijd binnen 15 minuten een voedzame maaltijd klaar. Ik zeg vaak: in de tijd waarin je een diepvriespizza in de oven schuift, kun je net zo goed een vorstelijke maaltijd maken — eentje die niet alleen je smaakpapillen, maar ook je gezondheid blij maakt.
Deze dressing is mijn favoriet. Ik gebruik ‘m overal bij: over geroosterde groenten, in groene salades, bij rauwe bietjes, wortel- of aspergesalades, en zelfs als finishing touch op mijn plaattaarten en plaatpizza’s.
Eet je vaak muesli met fruit? Vervang dan de appelazijn in dit recept eens door een klein scheutje zoetere vruchtenazijn — heerlijk in combinatie met frisse of zoete smaken!
Bereiding
Alle ingredienten mengen, proeven en naar hartenlust nog iets toevoegen zodat ie helemaal naar wens is voor jouw smaakpapillen. In de koelkast bewaren, maximaal een week.
Recepten om deze dressing te gebruiken
Hieronder een paar van mijn favoriete maaltijden/salades waarbij ik deze dressing gebruik:
- Plaatpizza bomvol mooie vezels
- Knapperige wortelsalade
Ingrediënten
- 125 ml olijfolie
- 125 ml een mix van olien als walnoot-, hennep-, lijnzaad, koolzaadolie etc.*
- 3-4 cm geraspte gember
- 1 a 2 tenen uitgeperste/fijngesneden knoflook
- sap en rasp van 1 biologische citroen**
- 3 eetlepels biologische honing
- circa 75 ml appelazijn (of witte balsamico azijn)
- peper en zout naar smaak
*Ik gebruik voor al mijn salades wat olijf- en Breinolie, met een optimale balans tussen Omega-3 & 6 vetzuren . Deze laatste is overigens ook kant-en-klaar te koop. Kies altijd voor biologische, koudgeperste, ongeraffineerde oliën, het liefst in donker glas.
** Gebruik alleen biologische citroen. Omdat ik niet altijd biologisch citrusfruit in mijn omgeving kan kopen werk ik ook vaak met een paar druppels citroen- of sinaasappelolie. Kies ook dan altijd voor biologisch & Foodgrade oliën, zoals bijvoorbeeld van het merk ‘van Toen’. Wees er spaarzaam mee. Het zijn krachtige aromatische oliën.
Rineke over dit recept
Het grote voordeel van zelf simpele dingen als spreads, dressings, sauzen maken is misschien toch wel dat je voor gezonde vetten kunt kiezen. En voor minder suikers. En voor minder E-nummers. Juist door de overvloed aan hoogbewerkt voedsel missen we zoveel mooie vetten: vetten die een mooie balans hebben tussen Omega 3-, 6- en 9 vetzuren. De chonische verstoring van deze balans door ons huidige voedingspatroon heeft impact op zoveel verstoringen in ons lichaam. Of het nu gaat om de gezondheid van ons brein, onze vitaliteit, onze hormonen of onze gevoeligheid voor chronische ontstekingen.
Dus maak het lekker zelf! Zo simpel, zo lekker en zo mooi voor je gezondheid.
Citrusrasp
Met de citrusrasp (of citrus etherische olie) doe je ook nog iets moois voor je hormonen, als je tenminste voor de biologische kiest (de reguliere citrusvruchten staan op nummer 1 als het gaat om residuen van bestrijdingsmiddelen, hormoonverstorende stoffen dus) Wist je dat citrusfruit zogenaamde aromataseremmers bevat? Aromataseremmers zijn stoffen die ervoor zorgen dat er minder oestogeen wordt gevormd vanuit testosteron /(buik) vet. Veroudering (vooral in andro- en menopauze), buikvet, insulineresistentie, chronische ontstekingen etc. zorgen voor meer aromatase waardoor er juist meer oestrogeen wordt gevormd. En oestrogeendominantie is een situatie die niemand graag wenst voor zijn/haar hormoonbalans. Zie uitgebreide informatie in mijn boek “Alles draait om je hormonen.”
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.