Skip to content

Bruschetta

Als gezonder(re) borrelhap.

Bereiding

Doe alle ingrediënten in de broodbakmachine in de volgorde zoals ze hierboven genoemd worden.

Zet het kneed- en rijsprogramma in werking.

Laat het ruim 6-8 uur in de broodbakmachine staan. Maak er een mooi langwerpig brood van (bakplaat of leg het in een broodvorm) en zet het ca. 50 minuten in een voorverwarmde oven op ca. 150 graden. Het brood is gaar wanneer het hol klinkt als je er met de bolle kant van een lepel op klopt. Laat afkoelen en snij het brood in plakken, besmeer deze met extra vergine olijfolie of met roomboter. Beleg ze evt. met een stukje vis, geitenkaas of avocado. Maar het hoeft absoluut niet, want de smaak is zo ook verrukkelijk. Uiteraard kun je het brood ook (in porties) invriezen. Leg de plakjes even onder de grill of doe ze in de broodrooster.

Ingrediënten

  • 300 cc water of karnemelk
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • 1 pak (500 gram) speltbroodmix
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ei
  • 1 koffielepel gedroogde rozemarijn
  • 1 eetlepel gedroogde basilicum
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 5 eetlepels zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes
  • een paar draaien peper uit de molen
  • evt. 1 eetlepel kokosmeel

Gezondheidstips

Zo gemakkelijk kun je zelfs aan een borrelhapje een toegevoegde waarde geven. Zoveel antioxidanten in de vorm van knoflook, olijfolie, de zongedroogde tomaten en de Italiaanse kruiden. Brood dat je veel langer dan gebruikelijk laat rijzen heeft grote voordelen t.o.v. de huidige snelle, industriële manier: het fytinezuur wordt grotendeels afgebroken zodat heel veel mineralen en sporenelementen beschikbaar blijven om door onze darm te worden opgenomen. Ook de gluten in brood worden grotendeels onwerkzaam gemaakt en de verteerbaarheid van het brood neemt behoorlijk toe door de langere fermentatietijd. Zelfs mensen met een intolerantie voor gist of gluten zullen op dit brood goed reageren. Maar voor ieders darmen is deze bereiding van brood zeer welkom! Niet alleen tijdens de feestdagen maar ook daarna.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.