Skip to content

Boerenkool tahin crackers uit de droogoven

Ik had prachtige boerenkool in de tuin. Lekker voor de winter dacht ik. Maar opeens een rupsenplaag. Bovendien waaiden ze om. Wat te doen met de niet al te mooie boerenkoolbladeren, de enorme stelen die ze hadden en de overvloed eraan? Crackers met zeewier, tahin en pitten waren het resultaat.

Bereiding

 • Was de boerenkool goed en laat het water goed uitlekken in een vergiet. Blender ook de wat minder mooie bladeren en stelen mooi fijn.
 • Doe in een kom en voeg alle ingrediënten eraan toe. Meng goed en proef. Voeg naar hartenlust nog iets toe als je dat lekkerder vindt.
 • Doe het mengsel op 1 of 2 bakplaten op bakpapier wat je invet met olijfolie (ik gebruikte er 2 van 26 x 38 cm) Druk plat en leg er een laagje folie over. Maak de crackers egaal glad met een deegroller. Verwijder de folie en kerf er repen in (zie foto’s onderaan dit recept) Zet ze in een voorverwarmde oven op 140 graden. Haal ze er na circa 35-40 minuten uit en doe ze in de droogoven (je zou ze uiteraard ook in een gewone oven kunnen maken en dan heel regelmatig het vocht laten ontsnappen maar dat zou ik je niet aanraden: ze moeten dan uren in de oven en je energieverbruik zal hoog zijn)
 • Zet je droogoven op 57-68 graden en laat ze minimaal 4 uur indrogen. Controleer of ze dan krokant en droog zijn en bewaar ze heel goed in een afgesloten doos/trommel in het donker.

NB: goed om te weten dat de crackers op de foto nog niet in de oven zijn geweest. Na het drogen hebben ze een veel donkerder, minder groene kleur.

Ingrediënten

 • 400 gram fijngesneden boerenkool
 • 50 gram tamari
 • 6-7 gram wakame (of een ander zeewier)
 • 150 gram Tahin
 • 125 gram pompoen- of zonnebloempitten
 • 100 gram meel (ik gebruikte haver/boekweitmeel)
 • 30 gram olijfolie

Gezondheidstips

Wat doe jij altijd met de stelen en minder malse bladeren van boerenkool? Weggooien, op de compost, aan de dieren voeren? Maak er eens overheerlijke crackers mee. Krachtpatser crackers zijn het eigenlijk: boerenkool als chlorfylrijke supergroente, de wakame uit de Oosterschelde als prachtige bron van eiwitten, mineralen en sporenelementen en dan nog de Tahin (een van mijn favoriete producten als smeersel, ingredient voor ‘pindasaus’ en nu dus ook voor crackers). Ik houd wel van dat lichte bittertje uit tahin die je terug proeft in de crackers.

Heb de crackers even berekend qua voedingswaarde. Wat mooi voor mensen die streng met hun bloedsuikerspiegel aan de slag moeten: Ze bevatten slechts 4,97 gram koolhydraten en 0,09 gram suikers. Daar kun je mee aankomen als voedzaam tussendoortje of bijgerecht. Niet alleen voor mensen die problemen hebben met hun bloedsuikerspiegel overigens. Ook bij mensen met chronische stress zou dit een prachtige cracker zijn door zijn lage gehalte aan suikers, de aanvulling van mineralen en sporenelementen (uit de wakame, boerenkool en pitten), de gezonde vetten en de hoogwaardigheid van de eiwitten.

Voedingswaarde per persoon: kcal. 245. vetten 20,2 gram (waarvan verzadigd 2.76 gram, enkelvoudig onverzadigd 7,43 gram, meervoudig onverzadigd 9,15 gram), koolhydraten 4,97 gram (waarvan -natuurlijke-suikers 0,09 gram), eiwit 8,5 gram, vezels 4,27 gram, zout 0,9 gram.

In tijden van chronische stress verbruiken we veel meer voedingsstoffen dan in rustige tijden. Ook hebben we dan optimaal eiwitten nodig om rustgevende neurotransmitters aan te maken. Juist in tijden van grote drukte/stress zou alles wat we in onze mond stoppen optimale voedingswaarde moeten hebben. Zie verder mijn artikel ‘Weet wat je eet bij chronische stress’. Hierin kun je ook lezen hoe je lichaam ‘kiest’ als er bepaalde voedingsstoffen te weinig aanwezig zijn.

PS: heb je boerenkool in je eigen tuin? Pluk de boerenkool, laat een deel van de bladeren eraan zitten en je hebt volgend jaar prachtige bloemen in je boerenkool. Een feest voor insecten, bijen en vlinders.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.