
Boerenkool pesto
Elk seizoen biedt je mogelijkheden voor een heerlijke pesto.
Bereiding
De boerenkool goed wassen, harde delen verwijderen, in grove stukken snijden en in de foodprocessor doen (evt. in 2 delen). Ook de noten mee blenderen tot er een smeuïge massa ontstaan. De rest van de ingrediënten toevoegen en proeven. Voeg naar eigen smaak nog iets van de ingrediënten toe. Als je het een paar dagen langer wilt bewaren, giet je een laagje olie bovenop de pesto en zet het goed afgesloten in de koelkast. Heerlijk op een roggebroodje, crackertje of door wat afgekoelde pasta (dan ook erg lekker als lunch).
Als je dit erg lekker vindt en het regelmatig wilt maken, blancheer de boerenkool dan even een paar minuten voor je het in de foodprocessor doet. Onze schildklier is beter gebaat bij kool die even verhit is geweest.
Ingrediënten
- 100 gram verse boerenkool
- 70-75 gram blanke amandelen of cashewnoten
- 1-2 flinke tenen knoflook
- klein scheutje citroensap
- peper en zout naar eigen smaak
- 2 eetlepels pesto verde
- 100-125 ml olijfolie (of ook erg lekker half olijfolie, half pompoenpitolie)
- evt. een paar eetlepels Edelgistvlokken (of Parmazaan)
- evt. nog wat andere groene kruiden als basilicum, beetje salie, peterselie, bieslook of waterkers
Gezondheidstips
Een groene pesto biedt je een super eenvoudige mogelijkheid om meer groente en meer chlorofyl te eten. Het leuke is dat elk seizoen je kruiden en groente biedt om een pesto van te maken. Nu de boerenkool, over een paar weken de groene voorjaarskruiden (ik verheug me nu al weer op daslook pesto) en in de zomer is er helemaal een keur aan groene blaadjes.