Skip to content

Boekweit brood met kasha en haverkorrels

Boekweit, het armeluisgraan waar we onder andere vanwege de kleur van het brood en het ontbreken van gluten lang geleden afscheid van hebben genomen. Tijd voor een comeback? Boekweit en gerst hebben namelijk heel wat eigenschappen waar de huidige mens dankbaar gebruik van zou kunnen maken.

Bereiding

Begin (eventueel) met het weken van de fenegriekzaden (minstens 2 uur in warm water)  Doe de droge ingrediënten in en kom en meng ze met een mixer met deeghaken door elkaar. Voeg dan het warme water, haverkorrels en de olijfolie toe. Meng nogmaals en voeg dan eventueel ook de fenegriekzaden toe. Doe je beslag in een bakblik met bakpapier. Druk de kasha er op het laatst in. Doe een theedoek over je bakblik en zet het minstens 1 uur (uren langer -tot wel 12-24 uur- mag ook) weg op een plek tussen de 20-25 graden. Verwarm daarna je oven voor en zet het bakblik in het midden van de oven. Bak je brood in 55-60 minuten op 140 graden. Steek er even met een cocktailprikker in om te controleren of het goed gebakken is. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Ingrediënten

voor 1 brood
 • 450 gram boekweitmeel (of nog lekkerder gelijke delen haver en boekweitmeel) of deze 9-granen-meelmix
 • 200 gram gekookte/gestoomde hele  haverkorrels (of gerstkorrels)
 • 18 gram zuurdesemgist korrels*
 • 10 gram psyllium

* Zowel online als in natuurwinkels goed verkrijgbaar. Bijvoorbeeld van het merk Arche

 • 400 ml warm water
 • 10 gram keltisch zeezout (let op bevat geen jodium zoals bakkerszout)
 • 50 ml olijfolie
 • Eventueel 50-70 gram gewelde fenegriekzaden*
 • 50-75 gram kasha (geroosterde boekweit) en/of sesamzaad voor de garnering van je brood

* In plaats van fenegriek kun je natuurlijk eindeloos varieren met dit brood. maak het ook eens met wat kaneel en kardemom. Vervang de fenegriekzaden door bijvoorbeeld sesamzaad, pompoenpitten of gehakte noten. Ook ondersteuners van een gezonde glucose- vetstofwisseling.Of maak het eens met wat kaneel en kardemom door je deeg.

Gezondheidstips

Ik bedacht dit brood naar aanleiding een artikel waar ik mee bezig was over galstenen/verstoorde galwerking. Op hetzelfde moment stond er ook weer een artikel in de krant over mensen bij wie een Corona-besmetting grote gevolgen kan hebben.(1) Deze keer ging het over leververvetting (NALFD) Heel vaak gaat leververvetting samen met insulineresistentie, overgewicht, metabool syndroom etc. (zie hoofdstuk 6 van mijn boek ‘Je brein vitaal’). Allen factoren die al eerder werden aangemerkt als riskant bij Covid-19 besmetting. Galstenen kunnen leververvetting in de hand werken maar levervetting ook weer galstenen. Dus zou het mooi zijn om het risico hierop te verlagen.

Een van de redenen van deze toenemende mate van levervetting (dit treedt namelijk ook steeds vaker op bij jonge kinderen) is en blijft toch echt het Westerse voedingspatroon met onder andere de snelle koolhydraten. En daar eet menigeen toch heel wat van in de vorm van brood, crackers en tussendoortjes. Anderen sluiten deze voedingsmiddelen juist helemaal uit door bijvoorbeeld een ketogeen- of carnivoor dieet te gaan volgen.

Brood en alle broodproducten zijn snelle koolhydraten. Tenzij je ze maakt van andere ingrediënten zoals hele haver-/gerstkorrels en boekweit. Ik deed er fenegriek zaden door. Niet alleen voor een heerlijke eigen smaak aan dit brood maar ook omdat fenegriek bij uitstek een kruid is dat het risico op zowel insulineresistentie, leververvetting, en galstenen tegengaat. Althans, als je koolhydraten als één van de onderdelen ziet van je eetpatroon en zeker niet als hoofd ingredient. Zie mijn artikel over de Mediterrane Keuken. Zo zie je maar weer: van voeding je medicijn maken is veel minder moeilijk dan het lijkt. In mijn optiek jammer dat we deze beide granen (boekweit is overigens geen graan) die zo weinig impact hebben op onze bloedsuikerspiegel bijna zijn vergeten. En nee, dit brood rijst niet zo mooi als tarwebrood. En het heeft ook niet de witte kleur van brood die we zo gewend zin. Vanwege de wat grauwere kleur, het ontbreken van gluten (het rijst daarom amper), de opkomst van kunstmest en het regelmatig mislukken van de oogst is boekweit in de vergetelheid geraakt. De hoogste tijd om het weer op ons bord te krijgen. Net als gerst en fenegriek overigens. Mijn eerste boekweit brood bakte ik overigens met boekweit van Land van Ons: geteeld in Nederland (en deels zelfs hier in Westerwolde)

De hele gerstkorrels in het brood zou je ook kunnen vervangen door naakte haverkorrels. Zonder deze hele korrels erin zou het brood te zwaar/compact worden. Niet dat dit een luchtig brood wordt overigens: het is een compact en voedzaam brood. Bovendien hebben hele korrels veel minder effect op je bloedsuikerspiegel dan meel. Dat maakt dat de combinatie van ingrediënten in dit brood (zowel de boekweit, gerst/haver, fenegriek, psyllium en olijfolie) zorgen voor een langzame stijging en daling van je bloedsuikerspiegel. Een zegen als je het risico op insulineresistentie, overgewicht, metabool syndroom, galproblemen wilt verlagen.

Klik hier voor mijn artikel over boekweit
Klik hier voor mijn artikel over gerst.
Klik hier voor mijn artikel over fenegriek.

Meer inspiratie nodig om brood van oude granen te bakken? Een erg leuk boek is Oude granen, nieuw brood.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.