Skip to content

Bloemkool spruitjes curry

Eenvoudig Oer Hollands tafelen. Voor wie plantaardig wenst te eten.

Bereiding

Harde onderkant van de spruitjes en de buitenste blaadjes verwijderen. Afhankelijk van de grootte halveren of kwarteren. De bloemkool in roosjes snijden. Vervolgens uien en knoflook fruiten in olie en een snufje chili toevoegen. Na een paar minuten de groenten + rest van de ingrediënten (met uitzondering van de shiitakes en sinaasappel rasp) toevoegen. Met het deksel op de pan laten sudderen tot de bloemkool en spruitjes beetgaar zijn. Maak de shiitakes schoon met keukenpapier, verwijder eventueel de harde stelen (lekker om er een soepje van te maken) en snijd ze in grove stukken. Laat ze 3-4 minuten mee sudderen. Gebruik je gedroogde shiitakes? Laat ze dan een kwartier wellen in warm water, laat ze goed uitlekken en voeg ze in de laatste minuten toe aan je curry. Voeg in de laatste minuut ook het uitgeperste sinaasappelsap + vruchtvlees + rasp toe. Bind eventueel nog een klein beetje met boekweitmeel, arrowroot of kuzu.

Ingrediënten

 • 500 gr spruiten
 • 500 gr bloemkool
 • 2 uien
 • 2 knoflook
 • beetje olijfolie, ghee, roomboter of kokosolie
 • snufje chili
 • 1,5 bouillon blokje
 • 150 gr santen (of 400 ml kokosmelk)
 • 350-400 ml water (tenzij je kokosmelk gebruikt)
 • 20-25 gr van je favoriete specerijenmix (dit is de mijne)
 • 100-150 gram shiitakes (anders oesterzwammen)
 • beetje peper
 • schil en rasp van 1 biologische sinaasappel (anders rasp van 1 citroen)

Serveren met gekookte Naakte haver-, gerst-, kamutkorrels, boekweit noodles, bruine rijst noodles, zilvervliesrijst of volkoren quinoa.

Serveer er per persoon een gepocheerd eitje of een hand geroosterde cashewnoten bij. En natuurlijk wat verse groene kruiden naar keuze. Ik vind het heerlijk en mooi om er een flinke pluk microgroenten bij te serveren.

Gezondheidstips

Ik bedacht dit recept eigenlijk bij een heerlijke mix die ik kreeg om uit de proberen. Het was deze specerijenmix van het Blauwe Huis. Toen ik deze rook was ik direct verkocht en bedacht dat het een superlekkere match zou moeten zijn met Hollandse wintergroeten. Nou, dat was ook zo. (de mix is overigens ook erg lekker om vlees om seitan, tempe etc mee te marineren)

Mensen die bang zijn om niet voldoende eiwitten te krijgen met plantaardig eiwit, geen zorgen. Per persoon krijg je zo bijna 20% eiwit binnen! Een van de vele voordelen van plantaardige eiwitten t.o.v. dierlijke eiwitten is… je krijgt bijna de helft van je dosering vezels met een dergelijke maaltijd. Zie hieronder. Vlees, kaas etc. bevatten een fractie van de voedingsvezels. Vezels zijn als het ware de brandstof voor jouw darmbacteriën zodat deze jouw gezondheid optimaal kunnen bewaken. Zonder voldoende vezels kunnen ze simpelweg jouw gezondheid niet in goede banen leiden. Zie verder mijn artikelen; Vezels, vezels, vezels en “Goed gastheer zijn voor je darmbacterien”

Kies je in plaats van rijst voor hele graankorrels uit bijvoorbeel haver, rogge of gerst dan doe je ook direct iets moois voor je bloedsuikerspiegel. Ze hebben namelijk een veel lagere Glycemische Lading dan rijst, noodles etc. Zeker in periodes met meerdere feestjes, diners etc. kan het belangrijk zijn om hier rekening mee te houden. “Koolhydraten kunnen je namelijk maken of breken.”

Voedingswaarde: 1 persoon

Totaal in%
Energie 725,53 kcal
Energie 3009,98 KJ
Vet 51,07g 63,35
VV 26,78g 33,22
EOV cis 15,43g 19,14
MOV 5,26g 6,52
Koolhydraten 50,30g 27,73
Mono en disacch. 9,15g 5,04
Eiwit 19,96g 11,00
Voedingsvezel 14,85g 4,09
Natrium 858,30mg
Zout 2,14

-Shiitake worden inmiddels ook volop in Nederland verbouwd. Zie hier mijn blog over Shiitake.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.