Skip to content

Bloemkool pizza

Gun je brein choline

Bereiding

De bloemkool in stukken snijden (inclusief het groene blad) en heel fijn hakken of even in de blender fijn maken tot ‘rijst formaat’. De ingrediënten voor de bodem erdoor doen behalve de eieren. Even proeven en als het lekker op smaak is de eieren erdoor doen. Spreid het mengsel uit op bakpapier op 2 bakplaten van 26 x 37 of 1 grote bakplaat en zet het 30-35 minuten op 140 graden in de oven. Fruit in de tussentijd de ui en knoflook in olijfolie en bak de laatste minuten de rest van de ingrediënten mee. Proef en maak eventueel verder op smaak en spreid de topping over de bloemkool pizzabodem. Garneer met iets van de suggesties en het zachtgekookte eitje.

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 750-1000 gram bloemkool
  • paar draaien peper en zout
  • snufje chili
  • 2 eetlepels gedroogde peterselie (of vers)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 75 gram kikkererwtenmeel
  • 3 eieren

Voor de topping:

  • 2 uien
  • 1 knoflook
  • 150 gram Oesterzwammen
  • 100 gram Shiitake (of kastanjechampignons)
  • 400 gram boerenkool of spinazie (indien diepvries dan 200 gram)
  • 6 zongedroogde tomaten, in stukjes gesneden
  • 2 eetlepel gedroogde dille (of verse blaadjes) of Mediterrane kruiden
  • peper en zout naar smaakAls garnering: 100 gram pistache- , cashewnoten of wat pinda’s, een hand verse koriander, wat zeesla, microgroente, tarwekiemen, edelgistvlokken, een gepocheerd eitje, of wat feta/geitenkaas.

Gezondheidstips

  • Choline behoort onder de B vitamines en wordt als niet essentieel gezien want ons lichaam kan het in principe zelf aanmaken. Toch zijn er veel redenen om extra aandacht aan choline te schenken, zeker bij chronische stress of een veganistisch voedingspatroon. Het speelt namelijk een essentiële rol in je leverontgifting (een tekort aan choline kan oa tot leververvetting leiden met alle gevolgen van dien) in je geheugen- en leerfuncties, de aanmaak van onze sterkst ontspannende neurotransmitter acethylcholine, bij de methylering, de spierwerking en een gezonde hersenontwikkeling van de foetus. Daarnaast is het een belangrijke stof om een verhoogd homocysteine af te breken. Deze ‘pizza’ levert bijna 22 gram eiwit per persoon (biefstuk 23.8 per portie)
  • Choline zit in redelijk veel voedingsstoffen. Orgaanvlees (lever) is met stip op 1 de rijkste bron. Maar nog meer vlees eten dan we nu al doen lijkt mij niet wenselijk. Zeker bij klachten van het brein, hormonale klachten of veel stress is het echter zeer belangrijk om voldoende choline te eten. Dan is het handig om te weten waar dit in zit. Per 100 gram van bevatten de ingrediënten van jouw pizza deze gehaltes: Bloemkool 40 mg, Ei 293 mg, Shiitakes 202 mg, Oesterzwam 48.7 mg, zongedroogde tomaten 105 mg, Pistache 71 mg, Koriander 967 mg, Chili 67 mg, knoflook 67 mg, Edelgist 97/tarwekiemen 152, pinda’s Je ziet dus dat je eigenlijk wel je best moet doen om voldoende choline binnen te krijgen.(Vrouwen hebben ca. 425 mg en mannen ca. 550 mg per dag nodig.)
  • En de dille? Die geeft echt een super lekkere, eigen smaak aan deze ‘pizza’ en is tevens een mooi kruid dat net als acetylcholine bijdraagt aan een ontspannen brein. En natuurlijk kun je ook voor andere groene kruiden kiezen.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.