Skip to content

Bloemkool Kombu soep

Een heerlijke mengeling van de Oosterse en Westerse keuken.

Bereiding

Pel en snipper ui/knoflook. Fruit deze in een soeppan in wat kokosolie. Schil en was de aardappelen, snijd ze in kleine blokjes. Was de bloemkool en snijd deze in stukken. Doe de aardappelen bij de gefruite uien. Was de Kombu even onder de kraan en doe deze,samen met het water en de bouillon toe. Doe na een aantal minuten ook de bloemkool erbij en laat deze beetgaar worden. Was ondertussen de paprika, haal de zaadlijsten eruit en snijd deze in flinterdunne reepjes. Doe de kokosmelk (of bone broth), chili en kerrie bij de soep, haal de pan van het vuur en pureer alles met een staafmixer. (ik haal van tevoren nog altijd een deel van de beetgare bloemkoolroosje eruit en voeg ze er na het pureren weer toe. Als je de Kombu niet op wilt eten haal je die er ook uit, spoel deze schoon en laat opdrogen om deze een volgende keer weer te gebruiken) Proef even en voeg eventueel nog wat peper, zout , tamari en specerijen toe. Voeg de rode paprika toe en serveer met wat verse fijngesneden peterselie of wat kiemen.

* In geval van overgewicht of bloedsuikerspiegel schommelingen kun je de aardappelen ook weg laten. Voeg dan op het laatst een flinke eetlepel boekweitmeel toe als bindmiddel of voeg een handjevol gekookte witte bonen toe.

Ingrediënten

  • 2 flinke uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel kokosolie of roomboter
  • 3 a 4 middelgrote aardappelen of 2 zoete aardappelen
  • 1 middelgrote bloemkool
  • 2 groentebouillon tabletten (bio)
  • 1 liter water
  • 2 a 3 stengels Kombu (of ca. 30 gram zeespaghetti)
  • 1 blikje kokosmelk of ca. 400-500 ml bone broth (bottenbouillon*)
  • 1 mespuntje chili of scherpe paprika
  • 1 eetlepel kerrie (anders kurkuma)
  • Voor de garnering 1 rode paprika en een paar takjes verse peterselie
  • Tamari, zeezout en peper naar eigen smaak

Gezondheidstips

Kombu is een zogenaamde bruinwier. Het is volgens de zeewierwijzer een natuurlijke smaakversterker, met een karakteristieke, vleesachtige smaak. (zeespaghetti is wat ziltiger) Het heeft een beetje een leerachtige structuur. Je kunt de Kombu na het koken afwassen onder de kraan en weer op laten drogen om deze een volgende keer opnieuw te gebruiken. Ik vind het lekker om ze gewoon mee te pureren. Dan heb je ook mooi wat extra vezels aan je soep toegevoegd.

Kombu bevat een scala aan zeer gezonde stoffen: jodium, heel wat andere vitamines en mineralen en ook heel wat essentiële suikers. Het zou fijn zijn als we op een lekkere manier wat meer jodium in ons voeding zouden kunnen inlassen. Iedereen kent jodium wel vanwege zijn schildklierfunctie maar jodium heeft veel meer, zeer essentiële taken in ons lichaam. Zoals bijvoorbeeld om schadelijke virussen en bacteriën te remmen. Ook essentiële suikers zijn van zeer groot belang voor je immuunsysteem. Je zou deze soep (dan bevat ie nog meer essentiële suikers en wordt ie nog romiger en voedzamer) ook met bone broth (botten bouillon) in plaats van kokosmelk kunnen maken. Bone broth is een uitermate belangrijke stof voor bijvoorbeeld je darmslijmvliezen. Een belangrijke douane, als onderdeel van je immuunsysteem, die ervoor moet zorgen dat ziekmakende stoffen niet in ons lichaam terecht kunnen komen. Bone broth kun je zelf maken maar let wel op dat je dat van gezond vlees doet. Zie uitleg in het recept Citroen Gember Kipcurry. En wil je botten of kant-en-klare bone broth kopen, doe dat dan altijd bij een biologische slager. Die vlees verkoopt van dieren die hun hele leven hebben losgelopen: dit heeft een grote meerwaarde voor hun en onze gezondheid (zie hierover verder mijn boeken) Ken je geen slager bij jou in de buurt? Weet dan dat er ook goede online slagers zijn, zoals bijvoorbeeld de Woeste Grond.

*Een paar voordelen van bone broth:

1) De glutamine (uit de botten) is een stof die bijdraagt aan de reparatie van darmslijmvliezen.(1)

2) De gelatine die bij het langdurige kookproces uit de botten vrijkomt, is een goede hersteller van zowel de bacteriebalans in de darm als de integriteit van de darmslijmvliezen. Dit lijkt de reden te zijn dat het de symptomen
van Colitis ulcerosa kan verminderen.(2)

3) Het collageen en de chondroitine uit de botten wordt vooral in verband gebracht met de gezondheid van botten, gewrichten en ander bindweefsel. Je darmslijmvliezen zijn immers ook bindweefsel.(3)

4) Het is een rest-product. Zouden we alles opeten van een dier dan zou de voetafdruk van vlees een stuk lager kunnen worden.

En waarom ik je deze romige bloemkool soep ook vaker zou willen adviseren: bloemkool (en ook andere kolen en broccoli) zijn lid van de Brassica-familie (waaronder Paksoi, spruitjes, radijs, mierikswortel, rammenas, tuinkers, mosterdzaad). Het is de familie met de vele glucosinolaten die een uitermate belangrijke functie hebben voor onder andere onze lever. Wist je dat lekke darmen één van de grootste plaaggeesten is voor onze lever? Wekelijks zouden we minimaal 500 gram, onbespoten, zo weinig/kort mogelijk verhit, uit deze familie nodig hebben.

Dit is een recept uit mijn boek ‘Alles draait om je Hormonen’. Meer informatie over herstel van lekke darmen vind je in mijn artikel Disbalans in je darmen.

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20613941
(2)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC40408…
(3)www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24852756

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.