Skip to content

Bloeddruk smoothie

Iedereen kan zonder al teveel tijd in de keuken toch dagelijks zijn groente en fruit binnen krijgen. Een smoothie is een perfecte dagelijkse aanvulling.

Bereiding

Doe alle ingrediënten één voor één in de blender en meng tot een smeuïg geheel.

Ingrediënten

 • 1 appel
 • 1 sinaasappel
 • 1 banaan
 • 200 gram spinazie (bij voorkeur van volle grond, dat bevat minder nitraat)
 • ca. 50 cc karnemelk (of rijst-/amandelmelk met een heel klein mespuntje krijt)
 • 2 takjes verse pepermunt
 • 2 takjes verse citroenmelisse (anders 4 takjes verse pepermunt)
 • Flinke scheut citroensap
 • evt. 1 eetlepel kokosmeel of 1 eetlepel (hennep) eiwitpoeder
 • 1 scheutje olie, bijv. olijfolie, maar veel lekkerder wordt je smoothie door een scheutje Happy Perilla Delight (Aman Prana)

Gezondheidstips

Iedereen kan zonder al teveel tijd in de keuken toch dagelijks zijn groente en fruit binnen krijgen. Een smoothie is een perfecte dagelijkse aanvulling. Zeker voor de dagen dat je buitenshuis eet of weinig tijd aan je eten kunt besteden. Heb je ‘luie darmen’ of problemen met je bloedsuikerspiegel doe dan een eetlepel kokosmeel door elke smoothie. Heb je een hogere eiwitbehoefte (bijvoorbeeld na een operatie, bij chronische ziekte of omdat je veel sport/lichamelijk werk verricht) doe er dan een eetlepel eiwitpoeder door. Hennepeiwit is één van de lichtst te verteren eiwitbronnen. Zeker als je deze smoothie ’s morgens drinkt of een zwakke vertering hebt, is dat wel zo prettig voor je spijsvertering. Vergeet niet bij spinazie of nitraatrijke groenten om citroensap en karnemelk (of iets krijt) toe te voegen. Hierdoor worden nitriet en oxaalzuur grotendeels geneutraliseerd. Er zijn vrij veel waarschuwingen voor nitriet. Echter nitriet heeft ook goede eigenschappen: het zorgt namelijk voor bloedvatverwijding en is daarmee een goede hulp bij een hoge bloeddruk. Biologische en volle grondgroente bevatten minder nitraat. Varieer wel dagelijks met de groente- en fruitsoorten als je smoothies maakt en maak het niet te zoet door teveel fruit.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.