Bieten/carobe mini taartje

Een bijzondere smaaksensatie.

Bereiding

Hak de noten fijn in een hakselaar. Doe dit ook met de geschilde, in stukken gesneden appel. Schil de rode bieten en snijd ze in kleine stukken. Breng ze aan de kook, laat ze gaar worden en giet ze af. Doe dan direct de agar agar bij de gekookte bietjes en pureer de bietjes tot mousse. Meng vervolgens de fijngehakte cashewnoten, het scheutje citroensap, het carobepoeder en de speculaas- of koekkruiden erdoor en meng het tot een homogene massa. Proef even en voeg eventueel nog iets van de ingrediënten toe (voor de zoetekauwen eventueel nog een drupje stevia of een heel klein beetje kokosbloesem- of palmsuiker). Verdeel het mengsel over 6 uitdrukvormpjes en laat ze een paar uur opstijven in de koelkast.

Garneer eventueel met nog wat gehakte cashewnoten of bestuif ze met wat carobepoeder.

Ingrediënten

  • 50 gram blanke ongezouten cashewnoten
  • 1 middelgrote Elstar of Goudrenet
  • 2 gram agar agarpoeder
  • 200 gram rode biet
  • 6 theelepels carobepoeder
  • 1 theelepel speculaas- of koekkruiden
  • scheutje citroensap

Gezondheidstips

Carobepoeder is afkomstig van de vruchten van de Johannesbroodboom. Het wordt vaak ter vervanging van cacao gebruikt terwijl het toch een totaal andere smaak en mondgevoel geeft. Het bevat ca. 50% natuurlijke suikers en is daarom ook goed te gebruiken voor mensen die de bittere smaak van zwarte chocola niet zo weten te waarderen. Carobe bevat veel calcium, terwijl cacao juist veel magnesium bevat. Ook in dat opzicht zijn deze twee een mooi duo. Carobe wordt vaak als ‘cacaovervanger’ gezien. Het voordeel is dat het minder vet en zoeter is.

Carobe bestaat voor ca. 50% uit natuurlijke suikers: sucrose, glucose, fructose en maltose. Dus toch heel erg met mate gebruiken. Het heeft een matig effect op onze bloedsuikerspiegel.