Skip to content

Bieslook pesto

Vitaliteit door vitale voeding

Bereiding

Was de bieslook, snijd deze in korte stukken en doe ze samen met de noten, pitten, olijfolie en de chili of het pepertje in de foodprocessor. Haksel het tot een smeuïge massa. Rasp de kaas en voeg deze toe. Maak het op smaak met peper en zout. Beleg er een speltcrackertje of rijstwafel mee. Ook lekker om als lunch of borrelhap op een wrap of omelet te smeren. Leg er eventueel nog een pluk kiemen (rode klaver of alfalfa) bovenop, rol de omelet of wrap op en zet vast met prikkers.

Ingrediënten

  • 200 gram bieslook
  • 75 gram gemengde noten
  • 25 gram zonnebloem-, pompoen- of pijnboompitten
  • snufje gemalen chili of een zeer klein rood pepertje zonder zaadlijsten
  • 125 gram oude schapen- of geitenkaas
  • peper en Keltisch zeezout naar eigen smaak
  • 5 eetlepels olijf- of koolzaadolie
  • eventueel 1 teen knoflook

 

 

LET OP: Dit zijn de ingrediënten voor een flink bakje pesto. Halveer de hoeveelheden als je minder wilt. Of maak wel deze hoeveelheid en gebruik een restant bij je diner. Erg lekker met gestoomde sperziebonen en een gepocheerd eitje.

Gezondheidstips

Meer weten?

Zie tabel K in Alles draait om je hormonen: foliumzuur, glutathion, magnesium, melk, methylatie, veroudering, vitamines B2, B6, & B12, zink, bijlagen D, E, G & J. In deze tabel kun je zien welke voedingsstoffen veel van deze vitamines en mineralen bevatten en ook hoeveel.

Tip van Rineke: ik ben er soms een beetje beduusd van hoe je met dit soort simpele gerechten zo veel vitale voedingsstoffen kunt binnenkrijgen. Dit gerecht bevat nagenoeg alle vitamines, mineralen en sporenelementen die je vitale processen nodig hebben: vitamine B6 & B12, foliumzuur, magnesium, zink etc. Deze worden gebruikt voor de aanmaak van glutathion, prostaglandines en antioxidanten, en voor de leverontgifting. Onder invloed van chronische stress worden ze bijna altijd gebruikt voor het stress-systeem en kunnen de andere functies niet meer naar behoren worden uitgevoerd. En zeker bij mensen die medicijnen gebruiken, zijn deze stoffen ook nog vaak een groot aandachtspunt, zie weetjes Medicijnen en Interacties. Daarom is het zo belangrijk ze ruim in je voeding te hebben in tijden van stress, maar zeker bij chronisch medicijn gebruik. En je ziet aan dit recept hoe gemakkelijk het is om ze een flinke boost te geven.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.