Basisbrood, betaalbaar, voedzaam en divers
Voedzaam en betaalbaar oerbrood
Zo spijtig voor zowel ons landschap, de bodem, de natuur en onze eigen gezondheid dat we onze Nederlandse oergranen nog zo weinig eten. Minder dan 1/12 van het brood dat we eten is afkomstig van Nederlands meel. (bron: Oude granen, nieuw brood) Bakkers willen hoogwaardig graan uit het buitenland. Niet die van eigen bodem omdat die niet de juiste bakkwaliteit heeft voor een flink gerezen brood. Maar waarom niet terug naar brood zoals het vroeger was? Gelukkig denken steeds meer bakkers daar anders over en bakken brood van Nederlands graan. Van rogge, haver, boekweit, gerst bijvoorbeeld.
Zelf maak ik geregeld een aantal oerbroden van de gehele graankorrel op voorraad. Rijzen doen ze niet echt. Maar lekker, voedzaam en gezond dat ze zijn! Het is het ‘basisbrood voor de divertariër’ uit mijn boek “Je Brein Vitaal”. Het is zo belangrijk dat ons meest gegeten voedingsmiddel vezels & diversiteit bevat, én voedzaam & betaalbaar is. En dat het je bloedsuikerspiegel niet ontregelt. Zelf je brood bakken levert daardoor heel wat voordelen op. Ik varieer eindeloos met dit brood maar wat een ‘must’ is voor mij: ik gebruik altijd hele gekookt naakte haver- of gerstkorrels. Lekker lokaal, geteeld door boer Jan en geschoond, gedroogd en verpakt bij Mole’t Lam. Altijd een mooi idee dat ik deze prachtige granen met eigen ogen heb mogen aanschouwen.
TIP: Koop voedingsmiddelen die je veel gebruikt ook altijd in grootverpakkingen: dat scheelt ongelooflijk veel in je portemonnee.
\
Ingrediënten
Recept basisbrood voor de divertarier – voor 2 broden
700 gram gekookte gerst- of haverkorrels
1000 gram volkorenmeel*
18-20 gram gedroogde (zuurdesem)gist
600 ml warm water
20 gram Keltisch zeezout (of deels zeezout en deels zeekraalzilt)
eventueel. 200 gram pompoen- of zonnebloem pitten
60 ml olijfolie
eventueel 6 gram agar-agarpoeder (of zeewiervlokken)
5 gram baksoda of 5 gram gist
eventueel 30 gram aardappelzetmeel, 40-50 gram proteïnepoeder
eventueel nog wat pitten, kasha of zaden om het brood mee te garneren
*Kies voor andere granen dan tarwe. Dat eten we al ZO vaak. Maak het bijvoorbeeld alleen haver- en boekweit meel. Of maak het eens met deze overheerlijke 5 granen meelmix van haver, boekweit, gerst, rogge en Emmerkorn)
Aan de slag
Doe het meel in een kom. Meng het goed met de gist en voeg dan het warme water, zout en de pitten toe. Meng alle ingrediënten goed met een mixer met deeghaken. Meng dan de hele graankorrels erdoor. (let op dat je ze heel laat) Laat het minimaal 12, maar liever 24 uur afgedekt staan, op een constante kamertemperatuur, bijvoorbeeld in een slaapzak of hooimadam. Weet dat dit brooddeeg door de granen met weinig of geen gluten weinig/minder zal rijzen. Kneed na de rijstijd het brood nogmaals een paar minuten, voeg de olijfolie, agaragar en de 5 gram baksoda/gist en eventueel het aardappelzetmeel toe. En eventueel nog wat warm water als je brood te droog lijkt. Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe bakpapier in je broodblikken en verdeel het deeg over beide. Bedek het eventueel met wat pitten, zaden en druk deze even aan. Plaats de bakblikken in het midden van de oven, zet na 10-15 minuten de temperatuur terug naar 140 graden en bak het brood in circa 55 minuten goudbruin en gaar. Laat nog even een kwartiertje in de oven staan. Verwijder dan de bakblikken en laat de broden afkoelen op een taartrooster. Bewaar het in de koelkast. Dit brood kun je ook prima invriezen.
Tips:
Je kunt natuurlijk zelf naar hartenlust variëren met dit brood qua kruiden, groenten etc. Mijn favoriet blijft toch wel de mediterrane versie met zongedroogde tomaten, olijven en een paar eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden. Of met tuinkruiden en fijn geraspte wortelen. Of dit overheerlijke groentebrood.
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.