Skip to content

Basis burgers

Deze super gemakkelijk te maken burgers zijn niet alleen heerlijk en voedzaam, ze zijn ook nog eens een aanwinst voor je darmgezondheid vanwege de beta-glucanen erin. Je kunt oneindig varieren met dit basisrecept. Gebruik elke keer als je ze maakt andere groenten, kruiden of specerijen.

Bereiding

Dit is een variant op het recept ‘Wereldburgers’ van natuurchefkok Marion Pluimes uit mijn bookazine “MOOI Eten | Goed om te weten” Je kunt het echt op allerlei manieren maken, ik koos deze keer voor paddenstoelen omdat we een explosie aan Shiitakes op het land hadden.

Veeg de paddenstoelen goed schoon met papier en snijd ze in kleine stukjes. Vermeng ze met de kaas en de havervlokken. Maak op smaak met peper en zout. En kies naar eigen smaak wat kruiden, specerijen of wat zeewier om erdoor te doen. Als het lekker op smaak is voeg je het ei toe. Meng alles goed door elkaar en vorm er mooie burgers van. Verwarm de oven voor op 140 graden. Leg je burgers (je kunt kiezen of je circa 11 grote of iets van 22 mini-burgers maakt) op een ingevet stuk bakpapier. Zet in de oven en bak ze in circa 20-30 minuten. Kijk regelmatig, zeker als je er mini-burgers van maakt, als ze te lang in de oven zitten worden ze droog en minder smakelijk.

Het lekkerst zijn deze burgers als ze weer iets afgekoeld zijn.

Ingrediënten

Voor circa 11 grote of circa 22 mini-burgers
 • 150 gram harde groente of paddenstoelen (zoals Shiitakes)
 • 150 gram belegen kaas (of verkruimelde feta)
 • 100 gram fijne haver- of gerstvlokken (of van beide wat)
 • peper en zout naar smaak
 • eventueel 1 teen fijngesneden knoflook
 • 50 gram volkorenmeel (ik gebruik een mengsel van 5 granenmeel)
 • Verse of gedroogde kruiden of specerijen naar smaak
 • gedroogde zeewier/zeesla (zeker als je paddenstoelen gebruikt is dat erg lekker)
 • flinke scheut olijfolie
 • 1 ei (of 2 eetlepels lupinemeel)

Gezondheidstips

Minder vlees eten is een zegen voor de aarde, de dieren én de mens. Ondanks onze goede voornemens zijn we in 2020 toch weer meer vlees gaan eten. Wat als we nou eens beginnen met op feestjes, borrels en recepties geen vlees/vis meer te serveren? En als we vlees/vis eten, dat alleen nog doen bij de hoofdmaaltijd? Als we iets te vieren hebben, is het toch eigenlijk te gek voor woorden dat we dat doen met eten dat onze gezondheid en die van de aarde niet positief ondersteunt? Alleen samen kunnen we tradities ombuigen naar gezondere varianten… Bied voortaan borrelhapjes aan zonder vlees/vis, zeker zonder rood vlees (processed meat), die op een gezonde manier bereid zijn –met zo min mogelijk vrije radicalen (AGE’s). Deze ontstaan bij frituren, barbecueën, grillen en anderzijds bepaalde voedselcombinaties op hoge temperaturen verhitten. Deze wereldse borrelballetjes worden op 140 graden, korte tijd in de oven verwarmd; met veel minder AGE’s dus.

Bèta-glucanen: paddenstoelen, zeewieren, haver en gerst zijn rijk aan beta-glucanen. Daarom bevatten deze burgers er flink wat van. Bèta-glucanen zijn prebiotische vezels die bijdragen aan een gezond cholesterol, een gezond immuunsysteem en de aanmaak van korte-ketenvetzuren zoals boterzuur. Zie verder mijn artikel ‘Een optimaal werkend immuunsysteem, je beste vriend‘.Goede bronnen zijn haver, gerst, shiitake, reishi, zeewier en algen. Ook rogge bevat bèta-glucanen, wel iets minder dan de andere bronnen. Op feestjes zijn we vaak niet zo’n goed gastheer voor onze darmbacterien. Terwijl goed gastheer zijn voor hen misschien wel het beste en lekkerste is wat je voor je gezondheid kunt doen.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.