Skip to content

Aspergesoep

Een tongstrelend (licht zoet) soepje

Bereiding

De knoflook fruiten, even laten sudderen en dan water, bouillon, Kombu, geschilde zoete aardappelen en geschilde asperges (topjes er af snijden) toevoegen en aan de kook brengen. Als het gaar is, de Kombu er weer uit vissen, (afspoelen en laten drogen voor een volgend soepje) de soep pureren en de gember/dragon en aspergetopjes toevoegen. Nog heel even laten sudderen en dan opdienen.

Serveren met een lekker gepocheerd eitje op een roggebroodje of wat boekweitcrackers en je hebt een overheerlijke lunch.

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel roomboter, Ghee of kokosolie
  • 500 gram geschilde asperges
  • ca. 250 gram zoete aardappel
  • 1-1,25 liter water
  • 2 biologische kruidenbouillonblokjes (of nog lekkerder: PUUR Rineke Super Bouillon naar eigen smaak)
  • 1 stengel kombu (of anders paar slierten zeewier tagliatelle)
  • klein beetje geraspte gember (anders gemalen)
  • evt. 1 eetlepel gedroogde dragon (vers natuurlijk nog lekkerder)
  • evt. nog wat peper en zout naar eigen smaak
  • als bindmiddel kun je altijd nog wat boekweitmeel, johannesbroodpitmeel of kuzu gebruiken.
  • om te serveren: een gepocheerd eitje en roggebrood of wat boekweitcrackers

Gezondheidstips

Normaliter vind ik het spijtig om soep van asperges te maken, hoe lekker ik (eerlijke) aspergesoep ook vind. Maar als ze in de aanbieding zijn, dan maak ik er graag een overheerlijk darmminnend soepje van. Ik vind het een soort belediging van asperges om er room, melk, suikers en/of bloem door te doen (zoals je het vaak buitenshuis geserveerd krijgt), dus als jij er net zo over denkt is dit een fantastisch soepje.

De keuze van deze ingrediënten bewijst je darmen een grote dienst:

  • Knoflook en uien, als prachtige bron van inuline en als natuurlijk antibioticum
  • Asperges: ook een prachtige bron van inuline
  • Zoete aardappelen: als bron van inuline, resistent zetmeel om je darmbacteriën te voeden. En ook nog eens een prachtige hoeveelheid bètacaroteen
  • Gember om je maagfunctie te optimaliseren, voor het ‘verwarmende’ effect en om voedingsstoffen optimaal op te nemen
  • Roomboter/Ghee als kant-en-klaar boterzuur: het topvoedsel voor je darmbacteriën
  • Kombu/zeewier: om het aandeel plantaardig eiwit, mineralen en sporenelementen in je voeding te verhogen
  • Dragon: als heerlijk aromatisch kruid die je spijsvertering op veel fronten een dienst kan bewijzen: het gaat winderigheid tegen, verbetert de vertering van (vooral zware) gerechten en voorkomt een opgeblazen gevoel.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.