Skip to content

Asperges met zoete rode uiensaus

Asperges bevatten weinig calorieën en hebben een zeer lage Glycemische Lading. Dus prachtig voor mensen die willen afvallen of problemen hebben met hun bloedsuikers.

Bereiding

Breng de eieren aan de kook, draai het vuur uit en laat ze 7 minuten staan met het deksel op de pan. Giet ze af en laat ze afkoelen. Schil ook de nieuwe aardappelen (tenzij biologisch, dan kun je ze in de schil koken) en stoom ze gaar. Schil de asperges met een dunschiller vanaf het kopje naar beneden. Doe een laag water in een pan, breng het aan de kook en leg de asperges erin. Afhankelijk van de hoeveelheid laat je ze 10-20 minuten koken. Giet ze af en doe er wat roomboter over. Pel uien en knoflook, snijd ze en doe ze in een koekenpan. Laat ze glazig worden en voeg vervolgens de roomboter/ghee en de rijstmelk toe. Laat een paar minuten sudderen met het deksel op de pan. Als de uien gaar zijn voeg je het boekweitmeel toe om de saus licht te binden. Laat nog een paar minuten sudderen en haal het dan van het vuur. Maak op smaak met peper, zout en voeg vervolgens de olijfolie, azijn en siroop/honing toe. Proef even en voeg, indien nodig, nog wat van de ingrediënten toe. Snijd het bieslook fijn en serveer dit erbij. Serveer de nieuwe aardappelen en asperges samen met de eieren.

Ingrediënten

 • 800-1000 gram asperges
 • 400 gram nieuwe aardappelen
 • 3 eierenÂ
 • 3 à 4 flinke rode uien
 • 1 flinke eetlepel roomboter/Ghee*
 • 1 teen knoflook (2 knoflooktenen is ook lekker)
 • 250 ml rijstmelk
 • paar draaien peper en zout uit de molen (of een paar eetlepels sol, zie recept)
 • 1-1.5 eetlepel boekweitmeel als bindmiddel
 • 1 eetlepel frambozen- of balsamicoazijn
 • 1 eetlepel rijstsiroop, honing of een theelepelÂ
 • kokosbloesemsuiker
 • 3 eetlepels olijfolie
 • flinke hand bieslook

Ghee kun je zelf erg makkelijk maken, zie dit YouTube Filmpje, en anders kopen bij een natuurvoedingswinkel.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.