Skip to content

Asperge-daslook salade

Bereiding

De eieren koken, af laten koelen, pellen en in stukjes snijden. De aardappelen en asperges van de dag ervoor in stukjes snijden. De dressing maken door citroensap, koolzaadolie, zout, kurkuma en zure room of hüttenkäse door elkaar te mengen. De dressing door de eieren, aardappelen en asperges mengen. Vervolgens de bieslook en daslook erdoor scheppen.

Ingrediënten

  • 3 gekookte eieren
  • 3 grote gekookte, afgekoelde aardappelen
  • 10 gekookte, afgekoelde (groene) asperges, in stukjes van circa 1 centimeter gesneden of 1 potje uitgelekte artisjokken
  • 10 verse daslook bladeren, in kleine stukjes geknipt. In een ander jaargetijde kun je dragon gebruiken i.p.v. daslook.

Voor de dressing:

  • 1 theelepel kurkuma
  • 2-3 eetlepels olijf-, hennep- of koolzaadolie
  • 2 eetlepels zure room of ½ bakje hüttenkäse
  • 1 eetlepel bieslook (vers of gedroogd)
  • scheut citroensap
  • wat Keltisch- of zeezout of een scheutje Tamari/shoyu

Gezondheidstips

  • Probeer zoveel mogelijk je lunch samen te stellen uit restjes van de dag ervoor. Dan kost het relatief weinig tijd en hoef je ook niets weg te gooien. Kook iets meer en je hebt de basis voor een lunch voor de volgende dag.
  • Als je een restje eiersalade hebt, kun je ook de aardappelen, asperges en groene kruiden (zonder de dressing) door elkaar mengen en de eiersalade er los bij serveren.
  • De combinatie van asperges/artisjokken met ei is een klassieker. Niet zo vreemd want het is een zeer gezonde combinatie. Het zorgt voor de aanmaak van de antioxidant glutathion: onze belangrijkste ‘beschermheer’.
  • Met Feestdagen iets van koude aardappelen eten is absoluut een goed idee: Alle paaseitjes, paasbroden en heerlijke feesthapjes zijn lekker maar onze goede darmbacteriën kunnen er niet zo goed tegen. Koude aardappelen zijn perfect voedsel voor je darmbacteriën, zeker in de periode dat ze het moeilijk hebben met onze eetgewoontes tijdens de feestdagen.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.