ARMELUIS PANNENKOEK, WAT EEN RIJKDOM
Onvergetelijke smaaksensatie
Mijn favoriete feestmaal is toch echt wel deze pannenkoek: Een ‘armeluispannenkoek’ van lokaal volkorenmeel (rogge, boekweit, haver, gerst, emmerkorn) die je rijkelijk belegd (zo’n 300-400 gram per persoon) met allerlei geblancheerde seizoengroenten. In de herfst bijvoorbeeld pastinaken, pompoenen, bonen/peulvruchten (bruine, witte, veldbonen, lupine) wortelen en aardperen. Wist je dat al deze voedingsmiddelen die als ‘armeluisvoedsel’ de geschiedenisboeken zijn ingegaan, heel veel voor je (darm)gezondheid kunnen betekenen? Je leest er alles over in mijn artikel ‘Armeluisvoedsel, wat een rijkdom.‘
Bak de pannenkoeken op een laag vuurtje zodat ze mooi goudgeel worden. Blancheer in de tussentijd de groenten.
Door geen melk en ei te gebruiken kan iedereen, of je nu vegetariër, veganist of vleeseter bent de pannenkoek vervolgens naar eigen wens beleggen
Maak je pannenkoek op smaak met:
-
RECEPT YOGHURT/HANGOP DRESSING (6-8 personen)
- 500 ml (kokos)yoghurt of kefir hangop
- rasp van een bio sinaasappel
- rasp van ca. 2 cm verse gemberwortel
- peper en zout naar smaak
- 1 eetlepel honing
- flinke scheut olijfolie
Meng alle ingrediënten door elkaar. Proef en voeg naar hartenlust nog iets van de ingrediënten toe.
-
FINISHING TOUCH
Kies vervolgens je eiwitbron: Eet je met meerdere mensen aan tafel zet dan kleine bakjes neer met bijvoorbeeld: feta, mozzarella, hangop/kwark of veganistische witte kaas, tempé/lupeh, gestoomde kip, ansjovis, sardientjes, geroosterde noten/pitten/zaden of gepocheerde eieren, gekookte bonenmix etc..
Kies je smaakmakers: denk aan olijven, pesto, kappertjes, artisjokken, extra zongedroogde tomaatjes, rucola, veldsla, postelein, kiemen, een flinke hand (on)kruiden of microgroenten. Zet zout en peper, olijfolie en wat balsamico azijn op tafel. Zo kun je heel gemakkelijk ieders voedingskeuzes aan tafel respecteren en kan ieder zijn maaltijd naar eigen smaak samenstellen.
Ingrediënten
Basisrecept pannenkoeken (voor circa 6 pannenkoeken).
- 200 gram volkoren meelmix van verschillende meelsoorten
- -ca. 300 ml bron- of sodawater (naarmate het beslag indikt, voeg je extra bronwater toe)
- -snufje zout
- -olijfolie om in te bakken
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.