Skip to content

Appelworteltaart

Bereiding

Was de appelen, schil de wortelen en rasp of blender deze mooi fijn. Doe alle ingrediënten (met uitzondering van de eieren en het natrium bicarbonaat) in een kom  en meng het heel goed. Proef even of je nog iets wilt toevoegen. Is het mengsel lekker op smaak klop dan de eieren op en meng de natrium bicarbonaat erdoor. Doe een stuk bakpapier in een bak- of springvorm en zet de taart in een voorverwarmde oven op 150 graden een 50-60 minuten in de oven. Goed af laten koelen voor je de taart aansnijdt. Garneer de taart evenueel met wat wortel-of kokosrasp. Of als je een feestje te vieren hebt met wat lemoncurd of eierroom. (zie de recepten in mijn boeken)

Ingrediënten

 • 150 gram amandelmeel of hazelnotenmeel
 • 50 gram kokosrasp
 • eventueel 1 eetlepel haverzemelen
 • 2 theelepels koek- of speculaaskruiden
 • eventueel 3 eetlepels kokosvezel/kokosmeel
 • 20 druppels stevia of 2 theelepels kokosbloesemsuiker
 • 50 gram kwark
 • de rasp van 1 biologische citroen of sinaasappel (of 5-10 druppels etherische olie)
 • 400 gram biologisch appel met schil
 • 350 gram wortel
 • Evt. 100 gram zeer fijngesneden ongezwavelde abrikozen*
 • 3-4 eieren
 • 1 theelepel baksoda (natrium bicarbonaat)

* Ik laat deze ook vaak weg. En gooi dan een flinke hand zonnebloem-of pompoenpitten erdoor. De taart wordt dan nog minder zoet, maar ik vind dat ok.

Gezondheidstips

Ruim eenderde van de calorieën die we eten komt uit tussendoortjes. Zie mijn artikel ‘Nodig je darmbacterien ook uit als je een tussendoortje eet’. Dat is natuurlijk gigantisch veel. Maar waarom eten we eigenlijk zo vaak tussendoortjes? Dat kan natuurlijk met heel veel zaken te maken hebben. Toch heeft het in mijn optiek met deze hoofdoorzaken te maken:

 • Veel van ons voedsel is leeg en geraffineerd. En levert ons dus niet de voedingsstoffen die ons lijf en brein nodig hebben. Dat betekent dat ons lijf zich regelmatig meldt met ’trek’ om ons opnieuw aan te zetten tot eten.
 • Veel van ons voedsel heeft een hoge Glycemische Lading: dat willen zeggen dat de suikers erin een piek in onze bloedsuikerspiegel veroorzaken. Die altijd weer gepaard gaat met een dal. En in dat dag hunkeren we naar opnieuw snelle suikers. Lees er veel meer over in mijn artikel “Koolhydraten kunnen je maken en breken”.
 • Het is een gewoonte. Wij hebben veel tradities waarbij het normaal en gastvrij is om tussendoortjes te serveren. En als je dat niet doet voelt dat als ongastvrij. Toch zou het in heel veel opzichten verstandig zijn om ons te beperken tot 2-3 maaltijden per dag. (tenzij er uiteraard medische redenen zijn om dit niet te doen) Zie ook mijn blogs over gezonder eten met feestdagen: Gezond en betaalbaar eten met de feestdagen, Cultuurbaar of pleitbezorger van gezondere tradities?

De moraal van dit verhaal: eet je voedzaam, volwaardig en laagglycemisch dan heb je veel minder behoefte aan tussendoortjes.

En als je bereid bent om tradities wat losser te laten……dan eet je deze taart heerlijk als ontbijt!

Voedingswaarde van deze appel worteltaart per 100 gram:Kcal. 171 / Vet 10. 8 gram (waarvan verzadigd 3,6, EOV 4.6, MOV 1.9)/ Suikers 11 gram (waarvan natuurlijke suikers 8.4 gram*), Eiwit 5.8 gram / vezel 4.5 gram / Zout 0.05 gram

* Veel muesli’s en cruesli’s zitten boven de 20 gram suikers per 100 gram.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.