Appelkoek zonder toegevoegde suikers
Zo gemakkelijk laat je suikers weg.
Bereiding
Was de appels goed, maar schil ze niet (dat is niet nodig als ze tenminste biologisch zijn). Verwijder de klokhuizen en maal de appels in de foodprocessor. Maal niet te grof, maar ook niet tot pulp. Voeg alle andere ingrediënten toe en kneed tot een homogene massa. Proef even en voeg naar hartenlust nog iets van de kruiden/specerijen of citroen toe. Doe het mengsel in een broodbak- of taartvorm. Druk het mengsel stevig aan met de bolle kant van een lepel en zet het circa 50 minuten op 140 graden in de oven. Prik er even in met een cocktailprikker. Als die er schoon uitkomt, kun je de koek heel goed laten afkoelen, uit de vorm halen en vervolgens in de koelkast bewaren. Pas aansnijden als de koek helemaal is afgekoeld.
Dit is een proefrecept uit Rineke’s boek: Op weg naar meer energie.
Ingrediënten
Ingrediënten
- 700-750 gram biologische appels, elstar of goudrenet*
- 2 eetlepels citroensap
- eventueel 3-4 cm geraspte gemberwortel (of snufje gemalen)
- 3-4 gram kaneel
- 2 gram anijszaad (als je daar niet van houdt, gebruik dan koek- of speculaaskruiden)
- snufje zout
- 200-250 gram meel (mijn favoriet Westerwolds 2 granenmeel)**
- 50-60 gram kastanje- of amandelmeel
- eventueel 60-65 gram gehakte zonnebloem-of pompoenpitten
- eventueel 40 gram gedroogde cranberries of andere gedroogde bessen (of een mengsel)
- eventueel de rasp van een biologische citroen, limoen of sinaasappel
- eventueel 8-10 druppels stevia
- 2 volle eetlepels gesmolten kokosolie (extra virgin) of roomboter/ghee
* neem 400-500 gram als je een iets drogere koek wilt.
** kies in elk geval voor meerder soorten volkorenmeel. Ook deze Westerwoldse 5 granenmeelmix is erg lekker om deze koek mee te maken.
Gezondheidstips
- Is het niet geweldig dat je zoiets lekkers als ontbijt kunt eten? Of je deze ingrediënten nu verwerkt in een muesli of je maakt er deze taart of koek van… het kan allemaal! Ben jij een echte zoetekauw? Dan vind je deze koek waarschijnlijk lang niet zoet genoeg. Laat je smaak geleidelijk wennen aan veel minder zoet. Strooi er wat inulinepoeder over of doe er wat biologische honing over om de koek zoeter te maken.
- Door de vele appels krijg je een nogal smeuïge koek. Vind je dat niet lekker? Voeg dan minder appels aan je recept toe. Zie bij ingrediënten.
- Door honing pas later over een koek/taart te doen, heb je drie voordelen: iedereen kan zijn eigen ‘zoetkracht’ bepalen, je behoudt de goede enzymeigenschappen van honing door het koud te gebruiken én je benut de anti-diabetische eigenschappen van honing.*
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.