Skip to content

Appelcrumble

Appels, anijs, noten en olie: Vezels, Vocht(uit de appels), Vet en Verwarming voor de darm. Zeker voor mensen met een uitgebluste/zwakke spijsvertering is dit een prachtig ontbijtje.

Bereiding

Schil de appels (als je onbespoten/biologische appels hebt kun je de schil laten zitten, het bevat zeer veel voedingsstoffen) en snij ze in heel kleine stukjes. Stamp het anijszaad fijn in een vijzel en doe er de kaneel en het citroensap bij; doe dit mengsel bij de appelstukjes. Verdeel het geheel over 4 ovenschaaltjes. Zet het ruim 30-35 minuten op 140 graden in de oven. Haksel intussen de noten in een vijzel of heel kort in een blender. Strooi het notenmengsel na 30 minuten over de appels. Zet het nog 10 minuten in de oven. Laat even wat afkoelen en giet dan de dressing erover. Echt heerlijk!

TIP: maak het extra lekker, crunchy, eiwit- en vezelrijk door er een flinke eetlepel tuinbonen ‘paneer’ over te strooien voor je het in de oven zet. Erg lekker. Ik gebruik dit heel vaak als ‘paneermeel’ voor burgers maar ook als crucnch over een appeltaart of crumble. Dit is mijn favoriet.

Ingrediënten

Voor de basis

  • 500 gram Goudreinetten of Elstar
  • 25 gram anijszaad
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel kaneel
  • 150 gram gemengde noten
  • Evt. een volle eetlepel ’tuinbonen crunch’, zie bij bereiding.

Voor de saus

  • 50 cc koolzaad-, hennep of walnootolie
  • 10 cc citroensap
  • 30-40 ml ahorn siroop of koudgeslingerde honing. Of half  honing en circa 10 stevia druppels.
  • Een half theelepeltje versgeraspte gember per persoon

Gezondheidstips

Appels, anijs, noten en olie: Vezels, Vocht(uit de appels), Vet en Verwarming voor de darm. Zeker voor mensen met een uitgebluste/zwakke spijsvertering is dit een prachtig ontbijtje. Anijs en gember staan bekend om hun ‘verwarmende’ werking op onze spijsvertering en zijn prachtige specerijen om de darm te laten ontspannen. Gember zorgt bovendien voor een optimale opname van voedingsstoffen! Zeker in herfst en winter is een warm ontbijtje voor veel mensen met spijsverterings- of energieproblemen een goede start van de dag. Ook op feestdagen, waarop we veelal meer van onze spijsvertering vragen, is een dergelijk begin van de dag gezond!

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.