Appel worteltaart

Appel worteltaart

Een smeuïge taart die je ook als ontbijt zou kunnen eten. Dat klinkt als utopie. Toch is het denk ik wel degelijk mogelijk als je dit eet als vervanger van een andere maaltijd en tussendoortjes.

Bereiding

Was de appelen, schil de wortelen en rasp of blender deze mooi fijn. Doe alle ingrediënten (met uitzondering van de eieren en het natrium bicarbonaat) in een kom  en meng het heel goed. Proef even of je nog iets wilt toevoegen. Is het mengsel lekker op smaak klop dan de eieren op en meng de natrium bicarbonaat erdoor. Doe een stuk bakpapier in een bak- of springvorm en zet de taart in een voorverwarmde oven op 150 graden een 50-60 minuten in de oven. Goed af laten koelen voor je de taart aansnijdt. Garneer de taart evenueel met wat wortel-of kokosrasp. Of als je een feestje te vieren hebt met wat lemoncurd of eierroom. (zie de recepten in mijn boeken)

Ingrediënten

  • 150 gram amandelmeel of hazelnotenmeel
  • 50 gram kokosrasp
  • eventueel 1 eetlepel haverzemelen
  • 2 theelepels koek- of speculaaskruiden
  • eventueel 3 eetlepels kokosvezel/kokosmeel
  • 20 druppels stevia of 2 theelepels kokosbloesemsuiker


  • 50 gram kwark
  • de rasp van 1 biologische citroen of sinaasappel (of 5-10 druppels etherische olie)
  • 400 gram biologisch appel met schil
  • 350 gram wortel
  • Evt. 100 gram zeer fijngesneden ongezwavelde abrikozen*
  • 3-4 eieren
  • 1 theelepel baksoda (natrium bicarbonaat)

* Ik laat deze ook vaak weg. En gooi dan een flinke hand zonnebloem-of pompoenpitten erdoor. De taart wordt dan nog minder zoet, maar ik vind dat ok.

Gezondheidstips

Ruim eenderde van de calorieën die we eten komt uit tussendoortjes. Zie mijn artikel 'Nodig je darmbacterien ook uit als je een tussendoortje eet'. Dat is natuurlijk gigantisch veel. Maar waarom eten we eigenlijk zo vaak tussendoortjes? Dat kan natuurlijk met heel veel zaken te maken hebben. Toch heeft het in mijn optiek met deze hoofdoorzaken te maken:

  • Veel van ons voedsel is leeg en geraffineerd. En levert ons dus niet de voedingsstoffen die ons lijf en brein nodig hebben. Dat betekent dat ons lijf zich regelmatig meldt met 'trek' om ons opnieuw aan te zetten tot eten.
  • Veel van ons voedsel heeft een hoge Glycemische Lading: dat willen zeggen dat de suikers erin een piek in onze bloedsuikerspiegel veroorzaken. Die altijd weer gepaard gaat met een dal. En in dat dag hunkeren we naar opnieuw snelle suikers. Lees er veel meer over in mijn artikel "Koolhydraten kunnen je maken en breken".
  • Het is een gewoonte. Wij hebben veel tradities waarbij het normaal en gastvrij is om tussendoortjes te serveren. En als je dat niet doet voelt dat als ongastvrij. Toch zou het in heel veel opzichten verstandig zijn om ons te beperken tot 2-3 maaltijden per dag. (tenzij er uiteraard medische redenen zijn om dit niet te doen) Zie ook mijn blogs over gezonder eten met feestdagen: Gezond en betaalbaar eten met de feestdagen, Cultuurbaar of pleitbezorger van gezondere tradities?

De moraal van dit verhaal: eet je voedzaam, volwaardig en laagglycemisch dan heb je veel minder behoefte aan tussendoortjes. 

En als je bereid bent om tradities wat losser te laten......dan eet je deze taart heerlijk als ontbijt!

Voedingswaarde van deze appel worteltaart per 100 gram:Kcal. 171 / Vet 10. 8 gram (waarvan verzadigd 3,6, EOV 4.6, MOV 1.9)/ Suikers 11 gram (waarvan natuurlijke suikers 8.4 gram*), Eiwit 5.8 gram / vezel 4.5 gram / Zout 0.05 gram

* Veel muesli's en cruesli's zitten boven de 20 gram suikers per 100 gram.