Skip to content

Appel ontbijtkoek

Een smeuïg begin van een energieke dag

Bereiding

Week de pruimen in 200 ml vloeistof. Meng het meel, de grutten, zout, gemalen noten (even in de foodprocessor) en de specerijen in een kom. Was de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze grof (schil niet verwijderen) en haksel ze grof in een foodprocessor. Meng ze door het meel. Verwarm de oven op 150 graden en smelt de kokosolie kort in een kommetje. Pureer vervolgens de pruimen met de ‘melk’ en meng dit, samen met de gesmolten kokosolie, ook met het meel. Meng alles tot een homogene massa. Proef even en doe er eventueel nog iets van de specerijen of wat kokosbloesemsuiker bij. Doe het in een ingevet cakeblik of in een taartvorm en zet de koek ca. 50 minuten op 140 graden in de oven. Als het goed afgekoeld is haal je het uit de vorm. Na afkoeling in de koelkast bewaren. Eventueel kun je wat inulinepoeder over een plakje van deze koek strooien.

Ingrediënten

 • 175 gram glutenvrij meel (haver, quinoa, teff)
 • 175 gram havergrutten
 • evt. 2 theelepels kokosbloesemsuiker
 • een snufje keltisch zeezout
 • 200 ml kokoswater, rijst-, haver- of amandel¬melk
 • 100 gram gedroogde pruimen
 • 1 theelepel gemalen vanille
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel kardemompoeder
 • 1 eetlepel gesmolten kokosolie of een eetlepel olijfolie
 • 4 middelgrote onbespoten Elstar appels* (netto ca. 350 gram)
 • 100 gram gehakte gemalen noten
 • 1 volle eetlepel boekweit meel
 • evt. nog een handje goji bessen

* Wil je een drogere in plaats van een iets smeuïger koek, gebruik dan iets minder appel.

Gezondheidstips

Tip à la Rineke: Veel ontbijtproducten en tussendoortjes bevatten ‘snelle suikers/koolhydraten’: tarwe(bloem), flakes, gezoete cruesli, zoet beleg, ontbijtkoek, sapjes/drankjes enz. Bij te veel zoet of suikers raken veel biochemische processen in ons brein en lichaam verstoord. Onze alvleesklier, onze lever en ons stressregulatiesysteem raken overbelast door de aanvoer van ‘snelle suikers’. Zeker als dit meerdere keren per dag gebeurt. Andere taken zullen niet of minder goed uitgevoerd worden, omdat een groot deel van de beschikbare energie dan wordt gebruikt voor de bloedsuikercontrole. Energie die ons lichaam en brein ook voor andere zaken had kunnen aanwenden, zoals herstel, slaap of de aanmaak van stoffen die ons happy maken. Zeker ons ontbijt bevat liever geen snelle koolhydraten.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.