
Gerstvlokken appelkoekjes
Bereiding
Was de appels (je kunt overigens ook appelmoes zonder suiker gebruiken) Pureer ze mooi fijn. Doe alle ingrediënten in een kom en smelt de boter au bain marie. Proef even en voeg eventueel iets toe aan smaak. Maak met kleine ijsbolletjeslepel er bolletjes van (van ca. 25-30 gram) die je op een bakplaat met bakpapier legt. Druk ze plat met je hand. Zet ze in een voorverwarmde oven op 140 graden en bak ze in 30-35 minuten. Goed af laten koelen op een rooster en in de koelkast en luchtdicht in een trommel bewaren. Omdat je het vocht er nooit helemaal uit krijgt zijn deze koekjes maximaal 2-3 weken te bewaren in de koelkast.
Ingrediënten
voor circa 15 koekjes
- 200 gram bio appels met schil (anders appelmoes zonder suiker)
- 200 gram gerstvlokken
- 100 gram haver/boekweitmeel gelijke delen (of deels mais- en kastanjemeel)
- 50 gram zonnebloempitten
- 85 gram gesmolten roomboter, Ghee of kokosolie
- 30 gram oersuiker of kokosbloesemsuiker
- ca. 50 ml water
- Naar hartenlust wat je nog lekker vindt: citroen- of sinaasappelrasp, kaneel, koek- of speculaaskruiden, wat kokos
Gezondheidstips
Ik maakte dit koekje omdat ik prachtige Goudrenetten had. En omdat ik een artikel las over de nog steeds groeiende groep diabeten. Wat zijn er toch ongelooflijk weinig tussendoortjes en ontbijtjes die je bloedsuikerspiegel NIET ontregelen. Zo kwam ik ook op gerstvlokken uit (en ook omdat het hier volop verbouwd wordt en ik het een prachtig gewas vindt. Zie mijn artikel erover) Ik had havermout kunnen gebruiken maar koos toch voor gerst:
- Gerst heeft een nog lagere Glycemische Lading dan Haver. Ideaal voor iedereen maar zeker voor diabeten.
- Haver is inmiddels zo trendy dat ik steeds meer mensen hoor zeggen dat hun darmen niet meer zo goed op haver reageren. Haver wordt inmiddels inderdaad in heel erg veel gerechten gebruikt. En variatie is met stip op 1 de belangrijkste voorwaarde voor gezonde darmen. Zie mijn artikel de divertarier en Disbalans in je darmen. Ook al staat iets als heel gezond te boek, zoals haver, het blijft de kunst om dagelijks te variëren.
- Bovendien bevat gerst nog meer betaglucanen dan haver. En dat is mooi! Beta glucanen hebben zowel cholesterol- bloedsuikerspiegel-, insuline verbeterende eigenschappen. Ze dragen bij aan een gezond darmmilieu en zodoende ook aan gezonde darmslijmvliezen. Zie verder het artikel over gerst en mijn artikel 'Een optimaal werkend immuunsysteem, je beste vriend'.
- Als je de voedingsmiddelen met veel betaglucanen in volgorde van veel naar minder betaglucanen per 100 gram zou rangschikken dan zou gerst op de eerste plaats staan, gevolgd door haver, sorghum, rogge, mais, triticale, tarwe en rijst.
Ik berekende dit koekje wat betreft voedingswaarde. Vergeleken met niet eens de zoetste bio-koekjes uit de winkel (die in veel gevallen toch vaak zo'n 30-40% suikers bevatten, zie mijn blog 'Nodig je darmbacteriën ook uit als je een tussendoortje eet') bevat dit koekje uitzonderlijk weinig suikers. En nee, voor de zoetekauwen zal ie dus lang niet zoet genoeg zijn. Maar wel een mooie manier om je smaakpapillen te wennen aan minder zoet. En wie de dag met minder snelle suikers begint zal daar de rest van de dag logischerwijs profijt van hebben wat betreft stemming, energie en minder eetmomenten.
Voedingswaarde per 100 gram:
Bio havermoutkoekje. Gerst Appelkoekje
- Kcal 473. 267
- vet 23 14
- Verzadigd vet 17 7
- Koolhydraten 58,7 26,8
- waarvan suikers 16,7. 7,8
- Vezels 4,2 5,4
- Zout 0,2 0,01