Andijvie pannenkoekjes
Schildklier minnende andijvie pannenkoekjes
Bereiding
Was de andijvie grondig. Doe het, beetje voor beetje in de blender met het water zodat het mooi fijn is. Meng de andijvie puree met 150 gram volkoren meel (ik maak ze van deze 9 granen mix, maar een mengsel van meerdere meelsoorten is ook prima) Voegde zeesla, superbouillon (of peper en zout) en de rozemarijn toe. Proef even of je het lekker op smaak vindt. Zoniet ,dan voeg je nog iets van de ingrediënten toe. Het mengsel moet een beetje ‘lobbig’ zijn. Als het te droog is voeg je eventueel nog een scheutje water en olijfolie toe. Als het op smaak is spatel je het ei erdoor. Zet een koekenpan op het vuur en doe hierin de roomboter en olijfolie en laat het op een matig vuurtje op temperatuur komen. Gebruik een juslepel met pannenkoekmengsel voor 1 mini-pannenkoek zodat je 3 tot 4 pannenkoekjes per keer kunt bakken. Bak je pannenkoek op een matig vuurtje. Heb je teveel? Je kunt ze ook goed invriezen.
Ingrediënten
Voor de pannenkoek
- 400 gram andijvie
- 500-600 ml water
- 150 gram 9-granen-meel-mix (of een ander mengsel van meerder volkoren meelsoorten)
- 1.5- 2 gram fijne zeesla (of een ander zeewier(poeder) dat je lekker vindt)
- 2 gram agar agar poeder
- 5 gram gemalen rozemarijn (of een paar takjes zeer fijngesneden verse rozemarijn blaadjes)
- Peper en zout naar smaak (of ook erg lekker: maak op smaak met Super Bouillon PUUR Rineke)
- 1 ei
- Olijfolie & evt. wat roomboter om ze in te bakken
Suggestie voor een schildklier ‘vriendelijke’ de topping:
- Groene biologische pesto om je pannenkoekje mee te besmeren
- Paranoten
- radijsje
- feta, gegrilde halloumi of een gepocheerd eitje
- Groene blaadjes: sla, spinazie, waterkers, tuinkers of wat je maar in huis hebt
- Crunch van noten, zaden, pitten. Bijvoorbeeld deze crunch.
- Een lekkere olijf- of Omega 3 olie.
Maar natuurlijk kun je ze beleggen met elke gezonde topping die het seizoen, jouw koelkast of jouw voorraadkast biedt.
Gezondheidstips
Zowel pannenkoek als topping bevatten een scala aan stoffen die je schildklier nodig heeft om zijn taken uit te oefenen. Te beginnen met het chlorofyl uit de andijvie, het zeewier, de pesto en de topping: wist je dat onze darmen en lever (wederom) een belangrijke speler zijn als het gaat om een gezonde schildklierwerking? En dat beide zeer gebaat zijn bij chlorofyl?
Zeker niet bij iedereen, maar wel bij een groot deel van de mensen met schildklierproblemen, geldt dat ze verbetering merken zonder tarwegluten en koemelk . Vandaar dat deze pannenkoek met vooral glutenvrije granen gemaakt is. En de topping van geiten-/ schapenkaas is.
Jodium is natuurlijk ook een onmisbaar element voor een gezonde schildklier: dit wordt geleverd door de zeesla en agar agar.
Paranoten zijn eigenlijk onze belangrijkste bron van selenium. Belangrijk om ons actieve schildklierhormoon T3 aan te maken.
Ook alle andere mineralen en sporenelementen, vooral zink, zijn belangrijk voor de schildklier. De crunch, agar agar, zeesla zijn goede aanvullingen.
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.