Amerikaanse chocoladetaart

Amerikaanse chocoladetaart

Amerikaanse chocoladetaart maar met veel minder calorieën en zonder geraffineerde suikers.

Bereiding

  1. Kokosolie, chocola en erythritol au bain-marie smelten. De eventuele sinaasappelolie/rasp eraan toevoegen. 
  2. De dadels kort in heel heet water wellen, weekwater weggooien en heel fijn pureren. 
  3. Vervolgens de fijngesneden zoete aardappel (eerst schillen uiteraard) fijnblenderen of raspen. 
  4. Proef even. Als je het echt zoeter wilt kun je nog een paar druppels stevia toevoegen.
  5. Klop de eieren een paar minuten, voeg de paar zoutkorreltjes toe en voeg het samen met de gepureerde dadels en het amandelmeel toe aan de gesmolten chocola/kokosolie. Meng heel goed door elkaar. 
  6. Verwarm de oven voor op 140 graden. Doe een stuk bakpapier in een taartbodem en stort het beslag erin. Zet de taart 35 minuten in de oven op 140 graden. Heel goed af laten koelen voor je hem aansnijdt. Garneer met wat fruit, noten of wat je maar lekker vindt. Ik vind amandelsnippers en walnoten lekker en mooi om te zien.

Wat ook een erg leuk idee is: maak er circa 20 muffins van. Je kunt ze ook prima invriezen!

Ingrediënten

  • 100 gram kokosolie (of roomboter)
  • 200 gram zwarte chocola (min. 72%)
  • 200 gram (couverture) melkchocola*
  • Eventueel wat sinaasappelolie** of sinaasappelrasp
  • 50 gram erythritol

* Ik gebruikte die van Vivani. 

  • 75 gram dadels
  • 150 gram amandelmeel (of zeer fijngemalen amandelen/noten)
  • 200 gram zoete aardappel
  • Paar korrels zout
  • 4 eieren
  • Eventueel nog een paar druppels stevia

** Ik gebruik in de keuken de etherische olien van 'van Toen'.

Gezondheidstips

Een hele goede kennis van me vroeg me of ik haar favoriete chocoladetaart wilde 'omkatten' naar een gezondere versie. Maar hij moest wel dezelfde smeuïge bite en de 400 gram chocolade blijven bevatten. Dat maakte haar favoriete taart namelijk zo lekker. Zoals je in mijn artikel 'hidden hunger' kunt lezen: eerlijk gezegd vind ik dat we ons dergelijk leeg voedsel niet kunnen permitteren. Vooral omdat 35% van ons dagelijkse voedsel al 'leeg' is, zie hieronder. En zeker onze darmbacteriën flink in de kou laat staan. Zie mijn artikel erover. . Daarom heb ik de taart 'omgekat'. Met veel meer 'wezenlijke ingrediënten':

- Het aantal calorieën heb ik van 580 teruggebracht naar 409 per 100 gram.

- De hoeveelheid koolhydraten van 45 naar 26 gram (waarvan 17 natuurlijke suikers + erythritol*)

- De verzadigde vetten van 45 teruggebracht naar 31

- En prachtig resistent zetmeel voor je darmgezondheid eraan toegevoegd zodat je optimaal boterzuur kunt aanmaken. Helaas wordt resistent zetmeel niet meegenomen in de voedingswaarde van een recept, anders zou het ook nog een mooie verhoging van vezels te zien geven.

Eerlijk is eerlijk, de glazuur heb ik achterwege gelaten, dus die zou je erbij op moeten tellen als je die wel wenst.

*Erythritol is een zogenaamd polyol. En een van de weinige calorieloze zoetstoffen die geen niet synthetisch is, geen disbalans in onze darmen veroorzaakt en geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Het zou het HBA1-C ook niet verhogen. Daarom zou het bij mensen met diabetes en overgewicht met mate kan worden gebruikt. Ook bij mensen met Candida of met prikkelbare darmen is het een zoetstof die vaak goed verdragen wordt. Hoge doseringen erythritol hebben mogelijk (maar dat geldt voor elk voedingsmiddel waar we teveel van eten) negatieve gevolgen voor ons hart-vaatsysteem. Mijn collega Monique schreef er dit artikel over. En collega Juglen Zwaan dit.

Mediterrane voedingsgewoonten: 2 a 3 x per week een tussendoortje

Het oorspronkelijke Mediterrane dieet blijft met stip op 1 staan als het gaat om 'gezond oud' worden. Healthy Aging lijkt vooral te maken hebben met het begrip 'inflammaging': onze klachten en ziektebeelden hebben namelijk bijna allemaal een link met ontstekingen. Het Westerse voedingspatroon jaagt ontstekingen aan, het Mediterrane dieet remt juist ontstekingen af. Zie uitgebreide informatie + bronvermeldingen in mijn boek 'Je Brein Vitaal'.

Volgens de laatste Voedselconsumptiepeiling eten/drinken wij 9 x per dag iets en nuttigen wij totaal zo'n 3 kilo eten en drinken per dag. 35% daarvan bestaat uit tussendoortjes die geen onderdeel zijn van de Schijf van Vijf, aldus het onderzoek. De resultaten geven aan dat bijna twee derde van ons voedsel (eten en drinken) in grammen consumptie gerekend, uit producten bestaat die
voldoen aan de criteria van de Schijf van Vijf. Deze leveren 1/3 van onze energiebehoefte. Dat houdt in dat we de rest van onze energie halen uit voeding die buiten de Schijf van vijf valt (gemiddeld eten we 30 gram suiker/snoep, 1,7 liter niet-alcoholische dranken, 41 gram koek/gebak, 139 gram alcoholische dranken, 21 gram snacks en 35 gram sauzen/smaakmakers per dag. 

Dat is een serieuze risicofactor voor onze gezondheid: we kunnen namelijk onze gezondheid alleen waarborgen met voedsel dat een optimale hoeveelheid nutriënten bevat. Lees verder in de inleiding van mijn boek "Op weg naar meer energie' als je wilt weten waarom wezenlijke voedingsstoffen ZO belangrijk zijn. Zeker voor je brein, als 'grootverbruiker' van voedingsstoffen.

Dat wil niet zeggen dat we nooit een tussendoortje kunnen eten. Maar nemen we het Mediterrane dieet als voorbeeld, dan blijven traktaties/tussendoortjes beperkt tot maximaal 3 per week. Zie tekening hieronder. Zouden we op die manier gaan eten, dan zou een punt van deze taart dus prima kunnen. Als je geniet momenten hebt, geniet dan ook echt. Van écht eten, zou ik zeggen. En omdat écht eten zo lekker is zou ik niet weten waarom we niet op die manier onze traktaties gaan maken. 

En het zou fijn zijn als we bij versnaperingen deze wijsheid in ons achterhoofd houden: “Eet wat je wilt, nadat je hebt gegeten wat je binnen moet krijgen” (Dr.Mc Cullum)