Skip to content

Afrikaanse pompoensoep

Geïnspireerd door een Tanzaniaans recept.

Bereiding

Ui fruiten, knoflook in plakjes gesneden erbij doen. Vervolgens de chili, de gepelde kardemomzaden (even kneuzen in een vijzel) of gemalen kardemom en de kurkuma erbij doen. Na ca 1 minuut de in stukken gesneden pompoen- zonder vruchtvlees/zaden en evt. zonder schil*- het water, de kokosmelk en de gember en bouillon erbij doen. Beetgaar laten worden en pureren. Proef even of de soep goed op smaak is en voeg eventueel nog wat specerijen toe. Dan de kokosolie erdoor roeren. Heerlijk als voorafje, lunch soep of zomaar als tussendoortje. prima mee te nemen in een thermoskannetje.

*Bij jonge biologische pompoenen hoef je de schil niet te verwijderen. Bij een oudere, niet biologische pompoen de schil verwijderen met een mes of dunschiller.

Ingrediënten

  • 1 flinke ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 mespunt gemalen chili (of spaanse peper of cayenne)
  • 4 kardemom zaden (of 1 theelepel gemalen)
  • 1 theelepel kurkuma
  • Ca. 1 kg pompoen
  • Ca. 1 cm verse gember (of kleine theelepel gemalen)
  • 500 cc water
  • 400 cc kokosmelk
  • 1.5 biologisch bouillonblokje
  • 1 koffielepel kokosolie extra vergin (met kokossmaak)

Gezondheidstips

Als de dagen korter worden en wij minder van onze neurotransmitter serotonine aanmaken zijn er volop pompoenen. Dat kan bijna geen toeval zijn. Pompoen bevat namelijk een stof waaruit we serotonine kunnen aanmaken. Tekorten aan serotonine worden in verband gebracht met inslaapproblemen, herfst-/winterdepressies, energieverlies tijdens de donkere dagen, een verhoogde pijngevoeligheid maar ook met dwangmatige of eenzijdige eetgewoontes, zoals een enorme zin in zoet. Maar juist het eten van zoet verlaagt ons serotonine niveau nog meer. Zet een dergelijk soepje dus regelmatig op het menu als de herfst/winter niet uw tijd van het jaar is.

Ook kinderen zijn (ook al lijken de kruiden scherp) vaak dol op dit soepje. Maak het net zo pittig als je zelf lekker vindt. Laat anders de chili weg als je dat lekkerder vindt. Dit is een van mijn favoriete recepten uit mijn boek Weten van (h)eerlijk eten deel 2

Wissel het ook eens af met onderstaande overheerlijke variant:

Variatie: Zoet pittige sinaasappel pompoensoep

Ingrediënten

  • 2 flinke uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels kokosolie extra virgin
  • 3 a 4 blaadjes limoenblad (Djeroek Poeroet)
  • 1 theelepel gember
  • 2 eetlepels gemalen koriander
  • 1 volle eetlepel kerrie
  • snufje chili
  • 1 eetlepel citroengras(sereh)
  • 1,5 liter water
  • 3 bouillonblokjes
  • 1 blok santen
  • 1 kilo pompoen
  • 250 gram winterwortel
  • rasp van 1 biologische sinaasappel

Bereiding

uien en knoflook fruiten en alle specerijen erbij doen. Even laten bakken en dan het water, de bouillonblokjes, santen, de in stukken gesneden pompoen en geschilde wortelen (in hun geheel) erbij doen en laten koken. Als de pompoen gaar is haal je de Djeroek Poeroet blaadjes en de winterwortelen eruit. De blaadjes gooi je weg, de wortelen snijd je in kleine stukjes. Pureer de soep en voeg de stukjes wortel en de sinaasappelrasp toe. Proef en maak verder op smaak met Tamari, peper, zout of iets van de specerijen. Wil je er nog meer een maaltijdsoep van maken voeg dan op het laatst een klein potje afgespoelde witte bonen toe.

Wist je dat?

Kauwen een zeer belangrijke factor is voor een gezond brein? Hoe gezond soepen en smoothies ook zijn, we zullen moeten blijven kauwen om de doorbloeding en daarmee de zuurstof en voedingsstoffen toevoer naar ons brein optimaal te houden.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.