Skip to content

Aardappelsalade

Ooit gekeken wat een gemiddelde huzarensalade aan ingrediënten bevat? Er staan vaak heel wat namen op het etiket die je nooit tegenkomt in een kookboek. Deze conserveermiddelen, smaakversterkers, zuurteregelaars, voedings­zuren, kleurstoffen en suikers krijg je er ‘gratis’ bij als je een gemiddelde huzarensalade uit de supermarkt koopt, maar zijn dus uiteindelijk erg duur. Deze aardappelsalade: een heus huzarenstukje.

Darmen

Bereiding

Schil de aardappelen (niet nodig als je jonge biologische aardappelen hebt), snijd ze in kleine stukken en kook ze beetgaar. Snijd in de tussen­tijd de wortel, venkel, bleekselderij en augurken in kleine stukjes of haksel ze in een food­processor of snijd ze fijn met een scherp mes. Laat de groente de laatste 5 minuten mee koken met de aard­appelen, ook de doperwten (tenzij je uit glas gebruikt, dan voeg je ze hierna toe). Alles afgieten, afspoelen en laten afkoelen. Als het bijna afgekoeld is, spatel je de dressing erdoor. Proef even en voeg naar eigen smaak nog iets van de ingrediënten toe. Laat verder afkoelen in de koelkast. Presenteer de salade op een mooie schaal en garneer deze. Serveer als hoofd- of bijgerecht. Erg lekker met een gepocheerd eitje en eventueel nog een groentesalade.

Ingrediënten

Ingrediënten voor de salade

  • 1 kilo afgekoelde aardappelen (nieuwe aardappelen zijn natuurlijk het lekkerst)
  • circa 200 gram wortel of waspeen
  • 1 venkel met een beetje loof
  • 2-3 stengels bleekselderij met een beetje loof
  • circa 80 gram augurken
  • 200-250 gram doperwten

Ingrediënten voor de dressing

  • 200-250 ml rauwe kefir hangop (anders een dikke biologische yoghurt)
  • 50 gram mosterd (of zelfgemaakte mayonaise)
  • circa 25 ml koolzaadolie
  • circa 25 ml hennepolie (anders olijfolie of druivenpitolie)
  • circa 25 ml appelazijn
  • 20-30 gram van een lekkere biologische bouillonpoeder
    (anders peper en zout)
  • eventueel een beetje johannesbrood­pit­meel om te binden

Ingrediënten voor de garnering:

  • fijngesnipperde bieslook, ringetjes lente-ui, kiemen, radijsjes, rode bessen, rauwe zeekraal* of wat je maar in huis hebt

Tip van Rineke

Koop je eigen plantje in een tuincentrum, zet hem in een pot, geef regelmatig zilt water en oogst je eigen zeekraal. Superlekker én gezond.

Als de koolzaad- of druivenpitolie niet biologisch verkrijgbaar is, kies dan liever een andere milde olie, zoals olijfolie. Zowel druiven als koolzaad worden flink bespoten met gewasbeschermingsmiddelen, zodat ze noch de aarde noch jouw gezondheid een dienst bewijzen. Het kost je lijf (vooral je darmen en lever) flink wat euro’s om te ontgiften.

Ooit gekeken wat een gemiddelde huzarensalade aan ingrediënten bevat? Er staan vaak heel wat namen op het etiket die je nooit tegenkomt in een kookboek. Deze conserveermiddelen, smaakversterkers, zuurteregelaars, voedings­zuren, kleurstoffen en suikers krijg je er ‘gratis’ bij als je een gemiddelde huzarensalade uit de supermarkt koopt, maar zijn dus uiteindelijk erg duur.

ETIKET HUZARENSALADE

Gemodificeerd zetmeel, kaliumsorbaat/natriumbenzoaat, zetmeel, aroma’s, soja, natuurlijke aroma’s, mononatriumglutamaat, dinatriuminosinaat, natrium­guanylaat, natriumacetaten, lactose, dextrose, maltodextrine, gistextract, citroenzuur, melkzuur, ammoniakkaramel, riboflavinen.

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.